Home Vastgoed Belastingherziening voor expats 2024: 30%-regeling en belastingregels voor niet-ingezetenen

Belastingherziening voor expats 2024: 30%-regeling en belastingregels voor niet-ingezetenen

0
Belastingherziening voor expats 2024: 30%-regeling en belastingregels voor niet-ingezetenen


Vanaf 1 januari 2024 ondergaat de 30%-regeling voor expats in Nederland een ingrijpende herziening.

De huidige wetgeving, die expats in staat stelt te profiteren van een belastingvermindering van 30% op hun inkomen gedurende een periode van maximaal 5 jaar (wat overeenkomt met 60 maanden), ondergaat een transformatie. Onder de nieuwe wetgeving wordt deze royale vergoeding in drie fases verdeeld:

De indeling van de nieuwe wetgeving:

  • Eerste 20 maanden (30%-toeslag): Tijdens de beginfase genieten expats nog steeds van een vermindering van 30% op hun belastbaar inkomen.
  • Volgende 20 maanden (20%-toeslag): In de volgende fase zien expats een verlaging naar een toeslag van 20%.
  • Laatste 20 Maanden (10%-toeslag): Tenslotte wordt in de laatste fase het belastingvoordeel verder afgebouwd naar een 10%-toeslag.

Er is echter goed nieuws voor expats die al profiteren van de 30%-regeling. De Nederlandse overheid beschermt pre-december 2023 30%-begunstigden tegen nieuwe regelgeving met een overgangsakkoord.

Deze bepaling biedt een zekere mate van continuïteit en geruststelling voor degenen die hun financiële plannen rond de bestaande regels hebben gestructureerd.

Naast deze wijziging is er nog een tweede belangrijke wijziging aangenomen: het schrappen van de mogelijkheid voor expats om voor de fiscale standing van niet-ingezetene te kiezen. Deze wijziging wordt op 1 januari 2025 van kracht. Historisch gezien zorgde de keuze voor een niet-ingezeten belastingstatus ervoor dat expats geen belasting hoefden te betalen over Field 2- en Field 3-inkomsten. Dit is aan het veranderen en kan gevolgen hebben voor de belastingverplichtingen.

Dankzij een overgangsregeling kunnen expats die de belastingstatus van niet-ingezetenen gebruiken en de 30%-regeling van december 2023 blijven gelden tot ten minste 2026. Deze respijtperiode erkent de noodzaak van een soepele overgang en stelt expats in staat zich aan te passen aan het veranderende belastinglandschap. Deze veranderingen vereisen een zorgvuldige planning en aanpassing om ervoor te zorgen dat expats blijven profiteren van gunstige belastingregelingen.

Tot slot merken wij op dat het Belastingplanpakket 2024, waar deze wijzigingen onderdeel van uitmaken, nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. Als u hulp nodig heeft bij het begrijpen van deze kwestie, raden wij u aan contact op te nemen met uw belastingadviseur.

We houden je op de hoogte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here