Home Thuis tuinieren 7 eenvoudige, effectieve waterbesparende tuintips – De middelgrote tuin

7 eenvoudige, effectieve waterbesparende tuintips – De middelgrote tuin

0
7 eenvoudige, effectieve waterbesparende tuintips – De middelgrote tuin


7 april 2019
Geplaatst in: Tuintrends & design, Tuinieren weet hoe, Dieren in het wild en eco

Waarom heb je waterbesparende tuintips nodig? Waarschijnlijk regent het op dit second op uw dak.

In de zomer gebruiken we echter 30-60% van ons huishoudelijk water in de tuin. En zelfs in het ‘regenachtige Engeland’ hebben we om de paar jaar te maken met droogtes en tuinslangverboden.

En als uw water gemeten is, kunt u met waterbesparende tuintips geld besparen.

De liefdadigheid Geroezemoes voert een #tapchat-campagne om water te besparen. Ze zeggen dat het zuidoosten van Engeland, waar wij wonen, vrijwel dezelfde regenval krijgt als Melbourne, Australië.

Vreemd genoeg breng ik ongeveer een aantal weken per jaar door in Melbourne, waar ik een aantal fantastische mensen heb ontmoet tuin eigenaren. De houding van iedereen tegenover water is heel anders dan hier. Zij zijn zich veel meer bewust van de noodzaak om water te besparen dan wij.

Hyperlinks naar Amazon zijn associates, zie openbaring.

Als je liever een video hebt

Je kunt dit bericht in deze video zien:

Waterbesparende tuinpeuken?

Laten we beginnen met watertonnen. Ja, ze besparen water. En door water te besparen, bespaart u geld als u een meter heeft (zie meer hieronder!).

Maar in het zuidoosten van Engeland, Melbourne en elk ander deel van de wereld met waterstress heb je grote regentonnen nodig. Ik stel voor om te beginnen bij 210 liter, en als je er een grotere in kunt passen, ga ervoor.

Ik heb een regenton van 90 liter bevestigd aan een klein tuinhuisje. Het bewatert mijn tuin gedurende 3-4 dagen. Afgelopen zomer hadden we een droogte van negen weken. Het stond dus het grootste deel van de zomer leeg.

7 waterbesparende tuintips

Deze regenton van 90 liter gaat niet lang mee als je in een droge omgeving woont, maar als je in een regenachtige omgeving woont, is hij wel handiger.

Als we echter in een regenachtig deel van het land hadden gewoond, zou het steeds opnieuw volgelopen zijn. En als deze vol is, is het erg handig om in dat deel van de tuin een waterbron te hebben.

Ik zeg dus niets tegen watertonnen. Alleen moet je ze zo groot mogelijk maken.

Ik heb twee veel grotere regentonnen (totaal zo’n 600 liter), met elkaar verbonden, die het regenwater van twee andere schuren afvoeren. Deze gaan ongeveer twee weken mee als alle groentebedden en potten water worden gegeven. Ze zijn echter een zeer nuttige watervoorziening in een deel van de tuin waar geen kraan is.

Er kan veel water uit de dakgoten van uw dak komen. Veel regentonnen worden tegenwoordig verkocht met ‘omleidingssets’, zodat u het regenwater erin kunt afleiden. De Harcostar 350 liter Magnum Water kont met omleider is degene die ik zou kiezen als ik dit zou doen.

Maar zorg ervoor dat je hebt uitgezocht waar het water naartoe zal gaan als de kolf vol is.

Hoeveel geld bespaart een regenton u?

Hierdoor besefte ik hoeveel water een tuin verbruikt.

Als u een meter heeft, kunnen watertonnen u wat geld besparen, vooral als u in een regenachtig gebied woont. (Dat komt omdat ze regelmatig opnieuw worden gevuld.)

7 tips voor een waterbesparende tuin #tuinieren #achtertuin

Hoeveel geld bespaart een regenton u?

Thames Water zegt dat een liter kraanwater 0,097p kost. Dus mijn regenton van 90 liter bespaart me ongeveer negen cent. De watertonnen van 600 liter besparen me tussen de 60 en 70 cent.

In dat tempo zou het jaren duren om de kosten van het kopen van de regenton überhaupt terug te betalen. Ze gaan echter eeuwig mee. En als je een vijver hebt, moet deze opnieuw worden gevuld met regenwater, dus een kolf is de beste manier om dat te krijgen.

Bovendien is er het grotere geheel. Als één tuinman zoals ik in twee weken tijd 600 liter water bespaart, dan kunnen duizend tuinders 600.000 liter water besparen door het gebruik van peuken. Dat komt neer op een besparing van bijna twee miljoen liter water in een gemiddelde zomer, ook al worden de peuken niet altijd bijgevuld door regen. Er zijn naar schatting 27 miljoen mensen in Groot-Brittannië die tuinieren, dus je kunt dat nog eens vermenigvuldigen.

En we hadden ooit een ernstig huishoudelijk lek. Het was het equal van een kraan die drie weken lang dag en nacht draaide. We kregen een waterrekening van £ 8.000. Omdat het een lek was, hoefden we het niet te betalen, maar het maakte me ervan bewust hoeveel water het oplevert.

Hergebruik van huishoudelijk water in de tuin

Een andere vaak geadviseerde tip is het hergebruiken van huishoudelijk water voor de tuin. Het heet ‘grijs water’. Mijn schoonzus giet bijvoorbeeld water uit de condensdroger in een gieter om de planten te voeden, in plaats van het in de gootsteen te gooien.

Hoewel het water uit de gootsteen wordt gerecycled door het stadsrioleringssysteem, moet het worden behandeld. U vergroot dus het quantity water dat moet worden behandeld. En nogmaals, u betaalt voor het water waarmee uw kleding wordt gewassen. Je kunt er web zo goed optimaal gebruik van maken.

Andere opties voor grijs water zijn onder meer afwassen in een kom en het water in de tuin gooien, maar water met sterke wasmiddelen wordt niet aangeraden, dus tenzij je ecologische wasmiddelen gebruikt, is dat misschien niet het beste wat je kunt doen. U kunt iets aan uw sanitair doen, zodat u douche- en wastafelwater kunt hergebruiken voor de tuin. Maar naar mijn mening valt dit niet onder ‘gemakkelijk’.

Een grijswatertuinbewateringssysteem #tuinieren #achtertuin

Dit deel van de tuin van Robin en Margaret Marks wordt geïrrigeerd en gevoed door leidingen die afkomstig zijn van het grijze water van het huishouden en het behandelde rioolsysteem.

In twee van de tuinen die ik in de buurt van Melbourne bezocht, waren riolering- en grijswatersystemen aangelegd die door de tuingrond naar buiten sijpelden. Het rioolwater is behandeld, zodat het niet stinkt. Het bemest de tuin en houdt hem bewaterd. Maar dit vereist een aantal serieuze veranderingen in het sanitair; het is waarschijnlijk alleen haalbaar als je een aantal redelijk grote renovaties uitvoert.

Australische tuinzender Stefan Ryan laat het water van het dak van zijn huis in grote tanks stromen. Elke overloop vult zijn tuinvijvers bij.

Regenwater opvangen vanaf het dak

Zeldzame plantenexpert en tuinier Stephen Ryan laat het water uit zijn dakgoten in tanks lopen en heeft een overloop naar zijn tuinvijvers.

Waterbesparende tuinslang

Ik vind het handig om een ​​slang te hebben die uitschakelt bij de sproeikop, omdat je tussen het klussen door niet terug hoeft te lopen naar de kraan. Het is dus minder waarschijnlijk dat u de slang ‘s nachts aan laat staan. Het laten lopen van een slang kan erg duur zijn als u een meter heeft.

Wij gebruiken een Flopro-slang, die wordt geleverd op een karretje met een verstelbaar mondstuk. Ik kreeg het twee jaar geleden ter beoordeling toegestuurd en ik vond het goed. Hij knikt niet zo veel als onze vorige slang, en het verstelbare mondstuk is erg handig.

Een verstelbaar mondstuk betekent ook dat je een slang heel langzaam rond de foundation van een plant kunt laten lopen. Het water zakt echt in de grond.

Het gazon water geven

We bezochten Melbourne dit jaar aan het einde van een uitzonderlijk droge zomer. En niemand besproeit zijn gazons. Gazons worden bruin bij heat, droog weer. Ze stuiteren terug als de regen komt.

Wat water geven - waterbesparende tuintips #tuinieren

Dit beeldhouwwerk staat op een gazon, maar Melbourne heeft een zeer droge zomer achter de rug… het gazon zal terugveren.

De enige keer dat u een gazon water moet geven, is in de eerste zomer. Ik herinner me dat toptuinontwerper Charlotte Rowe naar mijn pas aangelegde gazon keek en tegen me zei: ‘Alexandra, je moet dat elke dag water geven, zelfs als het regent.’ En ik deed. Maar sindsdien nooit meer. Eén uur sproeien op het gazon kan evenveel water verbruiken als een gezin van vier per dag.

Andere planten water geven

Heesters en vaste planten moeten ook overleven, tenzij ze onlangs zijn geplant. In het eerste jaar hebben ze zeker water nodig. Daarna kun je besluiten om een ​​stevige houding aan te nemen ten opzichte van planten die verwennerij nodig hebben. Wederom geen sproeiers. Leid het water naar de wortels van de plant en laat de relaxation van de grond droog.

Jaarlijks zomerbeddengoed, groenten en potten hebben regelmatig water nodig.

Geef ‘s ochtends of ‘s avonds eerst water. Sommige mensen zeggen dat ‘s avonds water geven in vochtige klimaten tot schimmelziekten kan leiden. Maar als u een ‘vochtig klimaat’ heeft, hoeft u mogelijk geen water te geven.

Er zijn verschillende exams uitgevoerd om te bepalen of water geven in zonlicht planten ‘verschroeit’. Het bewijs is dat dit niet het geval is – anders zou je veel meer wilde planten zien die er ‘verschroeid’ uitzien. Maar de zon verdampt het water wel, dus het is niet ideaal om in de hete zon water te geven.

Waterbesparende tuintips voor potten

Planten in potten drogen sneller uit dan planten in de volle grond, waardoor ze meer water nodig hebben.

Hoe kleiner de pot, hoe sneller deze uitdroogt, hoewel watervasthoudende gels helpen. Ik kreeg er een paar opgestuurd Westland Watervasthoudende Gel beoordelen. In de iets grotere potten vond ik het effectief, maar de kleinste potten drogen altijd snel uit. In de zomer moet je ze echt elke dag water geven.

Door veel kleine potten bij elkaar te plaatsen, wordt een deel van de verdamping tegengegaan. En het maakt het gemakkelijker om water te geven.

Waterbesparende tuintips voor potten #tuinieren

Als je van kleine individuele potten houdt, heb ik ontdekt dat droogteresistente planten zoals pelargoniums het over het algemeen het beste doen.

Als je graag kleine potten hebt, dan heb ik ontdekt dat droogteresistente planten, zoals pelargoniums of vetplanten, het beste zijn.

Mulch, mulch, mulch

Bijna alles in de tuin lijkt weer te mulchen. Voeg een laag compost, schorschips, houtsnippers of zelfs gemaaid gras toe aan uw borders om te voorkomen dat het water verdampt. Graaf het niet in. Je onderdrukt de jaarlijkse onkruidzaden en de mulch zal uiteindelijk ontbinden en de planten voeden.

Vorig jaar begon ik een paar nieuwe planten – een roos en een zilverberk – te beschermen met een kartonnen mulch. Ik legde karton plat op de aarde rond de plant en bedekte ongeveer het worteloppervlak. Vervolgens heb ik er compost bovenop gedaan om het karton te verbergen. Ik heb hierover een bericht geschreven als een manier om dit te doen wieden zonder chemicaliënmaar het hielp de planten ook de droogte te overleven.

Kies voor droogteresistente planten voor een waterbesparende tuin #planten #tuinieren

Planten die droogte goed overleven zijn onder meer sedum en ik heb ontdekt dat Rosa glauca bestand is tegen de meeste weersomstandigheden.

Als u compost koopt, zegt de RHS dat we geen op turf gebaseerde compost mogen gebruiken. (En is het niet een beetje tegenstrijdig om water te besparen en geen turf te besparen?).

Ik heb er een paar gestuurd Westland New Horizon Turfvrij compost om te proberen. Tot nu toe heb ik het uitstekend gevonden voor het zaaien van zaden. Ik gebruik ook mijn zelfgemaakte compost voor mulchen.

En als je werk laat doen…

Als je groot werk in de tuin doet, kun je waterbesparend inbouwen. Ik zou graag een irrigatiesysteem willen hebben, maar alleen als het een programmeermechanisme heeft. En ik wil niet dat het rechtstreeks uit de tuinkraan wordt gevoerd.

Een paar jaar geleden hebben we een irrigatiesysteem uitgeprobeerd dat werd aangesloten op onze tuinkraan. Maar het betekende dat we de kraan aan en uit moesten draaien om de irrigatie werkend te krijgen. Ook was het vervelend om hem van de kraan te moeten halen als we de slang of gieters wilden gebruiken.

En omdat je bij een irrigatiesysteem het water niet ziet stromen, dacht ik dat het misschien te gemakkelijk zou zijn om het aan te laten staan. Omdat we meters hebben, kan dat erg duur zijn.

Dit is mij sindsdien aangeraden hendelbeslag voor tuinkraan die twee kraanuitgangen heeft. Dit betekent dat u het irrigatiesysteem kunt laten draaien en toch de tweede kraanuitlaat kunt gebruiken voor een slang of gieter. Ik heb het echter persoonlijk niet geprobeerd.

Zie hier voor meer Geldbesparende tuintips. En hier is een bericht over hoe u geld kunt besparen op tuinontwerp.

Speld ter referentie

7 eenvoudige, effectieve waterbesparende tuintips #tuinieren #achtertuin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here