Home Thuis tuinieren Spannende breedbladige groenblijvende planten – FineGardening

Spannende breedbladige groenblijvende planten – FineGardening

0
Spannende breedbladige groenblijvende planten – FineGardening


Er zijn weinig groepen planten die waardevoller zijn in de tuin dan breedbladige groenblijvende planten. Ze geven de tuin structuur en interesse als er niet veel anders aan de hand is. Deze gevarieerde groep omvat over het algemeen elke houtachtige plant die zijn bladeren niet verliest tijdens de herfst of winter en geen conifeer is met naalden of schubben (denk aan dennen, jeneverbessen, sparren of arborvitae). Breedbladige groenblijvende planten vertegenwoordigen enkele van onze populairste en nuttigste struiken: rododendrons, camelia’s, hulst en buxus. Deze planten bieden een breed scala aan texturen door hun gevarieerde blad en kunnen vaak worden aangevuld met prachtige bloemen en een mooie groeiwijze.

Helaas betekent het hebben van zoveel bladoppervlak dat wordt blootgesteld aan de grillen van het winterweer dat breedbladige groenblijvende planten gemakkelijker door kou kunnen worden beschadigd dan andere planten, zodat ze vaker worden gebruikt in mildere gebieden (zones 7-11) dan in koudere gebieden. Hoewel de keuzes in koudere zones beperkter zijn, zijn er nog steeds enkele zeer nuttige planten die zones 5 en 6 verdragen, en met bescherming zullen een paar zelfs overleven in zone 4, waar de gemiddelde wintertemperatuur kan dalen tot een huiveringwekkende -20°C. tot –30°F. Hieronder volgen enkele van mijn favoriete breedbladige groenblijvende planten, die meer doen dan alleen maar groen aan de tuin toevoegen in het laagseizoen.

Spectaculaire bloemen vormen een heerlijke kers op een toch al smakelijke taart


Een langbloeiende knaller van een geslacht vol schoonheden

Donatie camelia in bloei
Foto: Adriaan Bloom

Naam: ‘Donatie’ camelia (Camelia × williamsii ‘Bijdrage’)

Zones: 7–9

Zoveel breedbladige groenblijvende planten hebben adembenemende bloeiwijzen dat hele bibliotheken aan hen kunnen worden gewijd. Een van de klassiekers is camelia. Er zijn veel soorten en honderden cultivars van dit hoofdbestanddeel van de zuidelijke tuin om uit te kiezen. Met doordachte selectie in milde klimaten kunnen bloemen bloeien van de vroege herfst tot het midden van de lente. In gebieden waar af en toe koude ontploffingen en lange winterregens voorkomen, geef ik de voorkeur Camelia × williamsii. Deze hybride tussen een winter- en voorjaarsbloeiende soort zorgt voor langdurige bloemen in een tijd van het jaar waarin weinig andere planten bloeien.

Een van mijn favoriete cultivars is ‘Donatie’ camelia, die het goed doet in de volle zon tot halfschaduw. Deze grote struik bedekt zichzelf in bloei en gloeit praktisch op een grijze winterdag. De grote, halfgevulde, felroze bloemen openen zich laat in de winter en gaan door tot in het midden van de lente. Een van de beste eigenschappen is de neiging om de bloemen te laten vallen zodra ze beginnen te vervagen, in plaats van aan lelijke bruine bloemen te blijven hangen, zoals de meer algemene C. japonica vaak doet. ‘Donatie’ kan in 10 jaar 1,8 tot 2 meter hoog en 1,8 tot 1,8 meter breed worden, met een uiteindelijke hoogte van 3 tot 4 meter. Door hem de ruimte te geven om te groeien, kun je van zijn volledige schoonheid genieten.

Een weinig bekende, intens geurende groenblijvende plant

Burkwoods zoete olijf
Foto: Neil Holmes/gapphotos.com

Naam: Burkwood’s zoete olijf (Osmanthus × burkwoodii)

Zones: 7–9

Een andere late winter- tot vroege voorjaarsbloeier is Burkwood’s zoete olijf. Terwijl de voorjaarsbollen web ontwaken, bedekt deze struik zich met kleine, buisvormige witte bloemen die intens zoet van geur zijn en de hele tuin kunnen parfumeren. Deze aanpasbare struik verdraagt ​​de volle zon tot gevlekte schaduw en droogte. Hij kan ook in strakke heggen worden geknipt en geschoren of vrijuit groeien en uitgroeien tot een opvallende grote struik of een kleine meerstammige terrasboom. Het is een gematigde groeier en zal in 10 jaar 1,8 tot 2 meter hoog worden en als oudere plant 12 tot 15 meter hoog en breed worden.

Een kleine struik met grote affect

Elf berglaurier
Foto: Jerry Pavia

Naam: ‘Elf’ berglaurier (Kalmia latifolia ‘Elf’)

Zones: 5–9

Ik waardeer vooral compacte selecties zoals ‘Elf’ berglaurier. Deze langzaam groeiende groenblijvende plant wordt in tien jaar ongeveer een meter hoog en breed en produceert dichte clusters van delicate, roze, ballonachtige toppen die aan het start van de zomer opengaan voor glanzende witte komvormige bloemen. Berglaurier geniet van dezelfde groeiomstandigheden als rododendrons (vochtig, goed gedraineerd,
zure grond), maar verdraagt ​​meer zon, wat voor een betere bloei zorgt.

Unieke gewoonten voegen een further niveau van interesse toe


Een van de meest onderschatte eigenschappen van breedbladige groenblijvende planten zijn de interessante groeigewoonten en vertakkingspatronen die sommige van hen hebben. Te vaak worden ze in ronde ballen of onregelmatige vierkanten geknipt en mogen ze hun ware vorm niet laten zien. Groenblijvend blad kan worden gebruikt om slechte vertakkingen te verbergen, maar kan ook een sterke en opvallende structurele vertakking benadrukken.

Zuilvormige Japanse hulst
Foto: met dank aan Richie Steffen, Elisabeth C. Miller Botanische Tuin

Beschouw deze man als een kleinschalig middelpunt

Naam: Zuilvormige Japanse hulst (Ilex crenata* ‘Mariesii’)

Zones: 5–8

Er is één struik met een bijzonder interessante gewoonte zuilvormige Japanse hulst. Japanse hollies hebben schone, opgeruimde en glanzende donkergroene bladeren, en ook geen van de scherpe stekels die bij de meeste andere hollies voorkomen. Bovendien hebben ze een grote droogtetolerantie. De zuilvormige vorm ‘Mariesii’ heeft een stijve opgaande groei met korte zijtakken die een enigszins onregelmatige architectonische toren creëren. Het groeit langzaam en bereikt slechts een hoogte van 4 tot 5 voet, met een breedte van slechts 1 voet, in 10 jaar.

Ik wed dat je nog nooit zo’n liguster hebt gezien

rondbladige Japanse liguster
Foto: met dank aan Richie Steffen, Elisabeth C. Miller Botanische Tuin

Naam: Rondbladige Japanse liguster (Ligustrum japonicum* ‘Rotundifolium’)

Zones: 8–9

Een andere stoere struik met vooral unieke en interessante vertakking is rondbladige Japanse liguster. Het heeft een rechtopstaande en compacte groeiwijze, evenals dichte, heldere, gepolijste groene bladeren. Naarmate deze struik groeit, heeft hij een golvende vertakking die me doet denken aan een opkomende donderwolk. Het groeit langzamer dan de meeste andere ligusters, bereikt in 10 jaar een hoogte van 1,5 meter en heeft een spreiding van 2 tot 2,5 meter. Beide betrouwbare planten groeien goed in de volle zon tot gevlekte schaduw.

Lage groeiers zijn even praktisch als mooi


Een kleine schat die bijna overal previous

Japans buxus in een container
Foto: Brent Wilson/gapphotos.com

Naam: ‘Morris Midget’ Japans buxushout (Buxus microphylla var. japonica ‘Morris Midget’)

Zones: 4–9

In het stedelijk landschap en in kleinere tuinen zijn planten met een kleinere voetafdruk zeer gewild. Er zijn nogal wat breedbladige groenblijvende planten die in deze vorm passen, waarbij dwergbuxus populair is. Een van de meest compacte is ‘Morris Midget’ Japans buxushout (foto hierboven). In de wereld van buxus previous het prima in de schattige categorie. Het heeft een strakke, dichte heuvel, met heldergroen blad dat in 10 jaar ongeveer 30 cm hoog en 60 cm breed wordt; het wordt zelden groter dan 2 voet met een breedte van 4 voet. Het enige nadeel is dat in gebieden waar buxusziekte een probleem kan zijn, deze cultivar enige gevoeligheid heeft getoond. Als u zich in een regio met buxusziekte bevindt, kunt u het vergelijkbare maar iets bredere en meer open ‘Nana’ dwerg-Koreaanse buxus (Buxus sinica var. insularis ‘Nana’, zones 6–9), is een goede vervanger. Beide keuzes nemen de volle zon tot halfschaduw.

Het is een geweldig jeneverbessenalternatief

Canbys-bergliefhebber
Foto: met dank aan William Cullina

Naam: Canby’s bergliefhebber (Paxistima canbyi)

Zones: 4–8

Een van de meest koudetolerante breedbladige groenblijvende planten is de Noord-Amerikaanse inheemse soort Canby’s bergliefhebber. Deze lage, zich verspreidende struik wordt soms ook wel ‘klifgroen’ of, verontrustender, ‘rattenstripper’ genoemd, omdat inheemse houtratten in de winter de bladeren strippen en blaffen in een wanhopige zoektocht naar voedsel. Canby’s bergliefhebber wordt 60 cm hoog en heeft een breedte van 1,20 tot 1,5 meter. Hij ziet eruit als een informele, los vertakte buxus en is ideaal voor bostuinen en meer ontspannen tuinstijlen. Hij komt het beste tot zijn recht in lichte tot diepe schaduw en kan erg handig zijn voor de donkere plekken in de tuin.

Mooier dan dit kunnen bodembedekkers niet worden

Ierse Heide
Foto: Marianne Majerus/Marianne Majerus Tuinbeelden

Naam: Ierse heide (Daboecia cantabrica)

Zones: 6–9

Twee andere lage groeiers die niet alleen groenblijvende bladeren hebben, maar ook een mooie bloemenshow neerzetten, zijn dat wel Ierse heide En alpiene muntstruik. De Ierse heide groeit als een lage, brede heuvel en produceert enkele van de grootste bloemen van de winterharde heide en heide. Massa’s ceriserode, roze, witte of lavendelkleurige urnvormige bloemen dansen op korte stelen boven het gebladerte. De bloei begint in de vroege zomer en kan vier tot zes weken duren. Als de heide uitgebloeid is, houdt een lichte knipbeurt hem de relaxation van het jaar netjes en compact.

Herten houden er niet van, maar jij wel

alpiene muntstruik
Foto: Majerus/Marianne Majerus Tuinbeelden

Naam: Alpenmuntstruik (Prostanthera cuneata)

Zones: 7-10

De alpenmuntstruik is even verrukkelijk, met kleine groenblijvende blaadjes die bij licht borstelen een scherpe muntachtige geur afgeven, waardoor de plant resistent is tegen herten. Het wordt ongeveer 2 tot 3 voet lang en 4 tot 6 voet breed. Het kleine blad maakt plaats voor kleine maar schitterende witte bloemen in de vroege zomer tot midzomer. Deze inheemse Australiër heeft een gentle klimaat nodig om succesvol te kunnen groeien, en hij houdt van goed doorlatende grond. Het en de Ierse heide zijn uitgelezen struiken, die het beste bloeien in de volle zon.

Deze struiken zijn slechts een klein deel van wat er beschikbaar is en geven een kleine indruk van de diversiteit aan bladeren, bloemen en groeigewoonten die breedbladige groenblijvende planten zo wenselijk maken.


Bescherming van breedbladige groenblijvende planten in de winter

In koudere klimaten kunnen breedbladige groenblijvende planten tijdens de winter vatbaar zijn voor uitdroging, waarbij de bladranden verbranden in wat gewoonlijk winterbrand (uitdroging) wordt genoemd. Dit wordt veroorzaakt wanneer de zon of wind het water sneller uit de bladeren verwijdert dan het kan worden vervangen door water uit de stengels en wortels. Naarmate de temperatuur daalt en de grond bevriest, wordt de vrije beweging van water naar de wortels en omhoog langs de stengels belemmerd. Heesters in de schaduw en op plaatsen met beperkte luchtbeweging zullen deze schade minder snel vertonen, maar onder langdurige omstandigheden onder het vriespunt kan winterbrand nog steeds optreden. De optimale methode om planten te beschermen, die vaak wordt gebruikt, is het bouwen van een barrière om de luchtstroom te beperken en de struik schaduw te geven. Barrières worden meestal gemaakt van houten palen en jute en zijn het meest effectief voor kleine tot middelgrote struiken.

Bescherming van breedbladige groenblijvende planten in de winter
Foto: Greenmedia/gapphotos.com

Plaats drie palen in een V-patroon rond de plant die u beschermt, zodat de punt van de “V” in de richting van de meeste zon of de heersende wind wijst. Zodra de palen in de grond zijn geslagen, moeten ze ongeveer 1 voet groter zijn dan de struik die wordt beschermd. Dit kan op elk second in de herfst worden gedaan, als het weer en de tijd het toelaten. In de late herfst tot de vroege winter, zodra de struik volledig in rust is, kan jute worden ingepakt en aan de stokken worden geniet. Bevestig de jute aan de twee zijden die naar de meeste wind en zon gericht zijn, en laat de derde zijde open zodat wat licht en luchtstroom het gebladerte kunnen bereiken. Afhankelijk van de strakheid van het juteweefsel zouden één tot twee lagen voldoende moeten zijn.


*Invasieve waarschuwing: Japanse hulst (Ilex crenata)

Deze plant wordt als invasief beschouwd in NJ en TN.

*Invasieve waarschuwing: Japanse liguster (Ligustrum japonicum)

Deze plant wordt als invasief beschouwd in AL, GA, NC, PA, SC en TN.

Bezoek alstublieft invasieveplantatlas.org voor meer informatie.


Richie Steffen is directeur/curator van de Elisabeth C. Miller Botanische Tuin in Seattle.

Bronnen:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here