Home Thuis tuinieren Suggestions voor het succesvol starten van eenjarige zaden binnenshuis

Suggestions voor het succesvol starten van eenjarige zaden binnenshuis

0
Suggestions voor het succesvol starten van eenjarige zaden binnenshuis


Hoewel het kweken van planten uit zaad goedkoper is, zijn er wel additional stappen nodig in vergelijking met het kweken van planten, of begint u bij uw plaatselijke tuincentrum.

1. Koop zaden bij een betrouwbare bron. Zaden zijn levende wezens en voor hun gezondheid en levensduur moeten ze op de juiste manier worden bewaard. Zaden die op een rek in een grote doos liggen, zijn weliswaar voorzien van een datum (rechts) voor het lopende jaar, maar het is onwaarschijnlijk dat ze bij een geschikte temperatuur en vochtigheidsgraad zijn bewaard. Als u bij een gerenommeerd tuincentrum of rechtstreeks bij een gerespecteerde on-line zaadverkoper koopt, weet u zeker dat uw zaden op de juiste manier zijn bewaard, wat een betere kiemkracht betekent. Als je de zaden niet meteen zaait, bewaar ze dan op een koele, donkere plaats
ondertussen.

2. Start met een zaadstartmedium van goede kwaliteit. Als je je pasgeboren child niet in een vuile deken zou wikkelen, wikkel die pasgeboren zaailingen dan ook niet in vuile grond. Ze zijn zacht en kwetsbaar voor bacteriën of schimmels die op de loer liggen in de potgrond die je nog over hebt van vorig jaar, of, de hemel verhoede, in grond van buitenaf, die niet de juiste drainage-eigenschappen heeft om binnen te zaaien. Investeer elk jaar in een verse, steriele startmix voor zaden.

3. Bezuinig niet op het licht (of het donker). Een zonnige vensterbank levert zelden voldoende licht om gezonde, tuinklare zaailingen te laten groeien. De zaailingen zullen zich uitstrekken en naar het licht leunen, waardoor ze langbenig, slap en moeilijk te hanteren worden. Als je binnenshuis met zaden begint, investeer dan in kweeklampen, ook al zijn het maar eenvoudige winkellampen van een plaatselijke thuiswinkel. Sommige warmte- en lichtminnende zaailingen hebben het liefst 24 uur per dag licht, maar de meeste zaailingen geven de voorkeur aan een licht/donkercyclus. Zestien uur licht gevolgd door acht uur duisternis is standaard, wat kan worden bereikt door een eenvoudige, gezondheidsbesparende plug-in-timer voor uw lampen te gebruiken.

4. Start vroeg met bemesten. Ben je ooit met succes begonnen met zaden, maar ze bleven hangen en werden nooit groter dan een paar centimeter? Dat komt omdat zodra een zaailing zijn eerste stel echte bladeren heeft, hij alle aanwezige energie van het zaad heeft opgebruikt en moet worden gevoed voor verdere groei, aangezien de meeste startmixen geen kunstmest bevatten. Gebruik één keer per week een goed uitgebalanceerde vloeibare meststof van halve sterkte (maximaal) tot het second van verplanten.

5. Verpot zaailingen terwijl ze groeien. Wanneer uw zaailingen hun cellen of individuele potten beginnen te ontgroeien, transplanteert u ze in grotere containers voordat u ze naar buiten verplaatst. Je zult versteld staan ​​van het verschil dat dit maakt in de grootte en gezondheid van de zaailingen die je uiteindelijk in de tuin gaat transplanteren.

Zonnebloemzaailingen-
Jonge zaailingen hebben wat additional liefde nodig. Start met het bemesten van je nieuwe planten na het zaadlobstadium, wanneer de volgende set bladeren (ook wel de eerste echte bladeren genoemd) verschijnt.

6. Vergemakkelijk de overgang geleidelijk. Als uw zaailingen rechtstreeks vanuit uw huis met klimaatbeheersing in de felle zon terechtkomen, zullen ze in shock raken (stoppen met groeien, verbranden door de zon en mogelijk vergaan). Als het tijd is om ze te transplanteren, start ze dan een paar uur per dag naar buiten te brengen, waarbij je de dagelijkse blootstelling langzaam verhoogt. Plaats ze eerst in de schaduw en verplaats ze geleidelijk naar helderder licht. Na ongeveer een week, als ze het grootste deel van de dag in de zon doorbrengen, zijn ze klaar om de grond in te gaan. Voor het beste resultaat plant u ze in de vroege ochtend of op een milde, bewolkte dag. Geef ze voorzichtig water om hun wortels in de grond te laten nestelen en houd de grond de eerste twee weken fixed vochtig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here