Home Technische gadgets voor thuis Zelfgemaakte Raman-laser wordt geschud, niet geroerd

Zelfgemaakte Raman-laser wordt geschud, niet geroerd

0
Zelfgemaakte Raman-laser wordt geschud, niet geroerd


Je zou niet denken dat iets op de juiste manier schudden het recept zou zijn voor het creëren van laserlicht, maar zoals (Les Wright) in zijn nieuwe video uitlegt, is dat zo ongeveer hoe zijn doe-het-zelf Raman-laser werkt.

Natuurlijk is ‘schudden’ waarschijnlijk een grove vereenvoudiging van Raman-verstrooiing, die de kern van deze laser vormt. (Les) besteedt de eerste helft van de video aan het uitleggen van Raman-verstrooiing en het stimuleren van Raman-verstrooiing. Het is een uitstekende behandeling van het onderwerp, maar uiteindelijk, wanneer bepaalde kristallen en vloeistoffen worden gepompt met een laser met hoge intensiteit, zenden ze coherent, monochromatisch licht uit met een lagere frequentie dan de pompende laser. Door het versterkingsmedium en de pomplasergolflengte zorgvuldig te selecteren, kunnen Raman-lasers vrijwel elke golflengte uitstralen.

De meeste versterkingsmedia voor Raman-lasers zijn enigszins exotisch, maar gelukkig werken sommige gemakkelijk verkrijgbare materialen ook prima. (Les) koos voor zijn laser het gebruikelijke oplosmiddel dimethylsulfoxide (DMSO), dat was gemaakt van een stuk aluminium hex-materiaal. De laser, of beter gezegd: een resonator, is uitgeboord, voorzien van kwartsvensters en voorzien van een poort om hem te vullen met DMSO. (Les)’ krachtige laser voor het verwijderen van tatoeages. Laserlicht op 532 nm van de pompende laser gaat door een focusseerlens naar de DMSO waar de gestimuleerde Raman-verstrooiing plaatsvindt, en er komt 628 nm licht uit. (Les) heeft de golflengten gemeten met zijn Raspberry Pi-spectrometeren ontdekte dat de uitgezonden golflengte precies was zoals voorspeld door het Raman-spectrum van DMSO.

Het is altijd een feest om een ​​van de video’s van (Les) in onze feed te zien verschijnen; hij heeft het coolste speelgoed, en hij weet niet alleen wat hij ermee moet doen, maar hij weet ook hoe hij moet uitleggen wat er met de natuurkunde aan de hand is. Het is een zeldzame traktatie om een ​​video te bekijken en je slimmer te voelen dan toen je begon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here