Home Technische gadgets voor thuis Bluetooth als proxy voor bezetting

Bluetooth als proxy voor bezetting

0
Bluetooth als proxy voor bezetting


Tijdens het eerste studiejaar van (Matt) ontdekte hij op een omslachtige manier dat hij de drukte in de eetzaal kon vermijden door toegang te krijgen tot openbaar beschikbare bezettingsgegevens die de eetzaal verzamelde. Vermoedelijk waren dit gegevens die de eetzaal intern kon gebruiken, maar met de juiste API-aanroepen kon iedereen de informatie gebruiken om de beste tijden te bepalen om te eten. Maar toen de eetzaal van supplier wisselde, verdween deze informatiefeed. In plaats van zich neer te leggen bij het leven in een wereld zonder realtime gegevens over de staat van de eetzaal, creëerde hij de manier waarop de oorspronkelijke leverancier de bezetting telde: door Bluetooth te gebruiken als proxy voor bezetting.

Bluetooth-apparaten zoals smartphones, fitnesssensoren en andere randapparatuur zenden vaak reclamepakketten de ether in om andere apparaten op hun aanwezigheid te wijzen en verbindingen tussen apparaten te helpen initiëren. Door aan deze reclamepakketten te snuffelen, is het mogelijk een ruwe schatting te krijgen van het aantal mensen op een bepaalde plaats, ervan uitgaande dat de meeste mensen in de omgeving een smartphone of iets dergelijks bij zich zullen hebben. (Matt)’s Bluetooth-snuffelapparaat is gebaseerd op de ESP32-opstelling om eenvoudigweg het aantal unieke apparaten te tellen dat het vindt. Hij had echter wat problemen met grote menigten, omdat het eerste ESP32-apparaat dat hij koos niet genoeg RAM-geheugen had om meer dan een paar honderd ID’s op te slaan en zou crashen zodra het geheugen vol was. Het overstappen naar een robuustere module lijkt dat probleem te hebben opgelost, en met een paar testrondes heeft hij een werkbaar prototype dat lange tijd kan draaien en minstens evenveel passerende Bluetooth-apparaten kan registreren als er binnen zijn bereik zijn.

Hoewel (Matt) dit nog niet in de eetzaal heeft geïmplementeerd, is met dit raamwerk het meeste werk gedaan dat, althans in theorie, een van deze modules gemakkelijk overal kan worden geplaatst waar iemand geïnteresseerd is in het verzamelen van bezettingsgegevens. . Hij heeft plannen om zijn venture bij de universiteit in te dienen, het onderwerp verder te onderzoeken en deze mogelijk te verkopen aan bedrijven die geïnteresseerd zijn in dat soort gegevens. Dit is ook geen idee dat beperkt is tot de ESP32. We hebben soortgelijke projecten gezien die zijn gebouwd met behulp van de draadloze mogelijkheden van de Raspberry Pi die soortgelijke taken uitvoeren als deze.

Met dank aan (Adrian) voor de tip!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here