Home Technische gadgets voor thuis Een op zonne-energie werkende, op supercondensatoren gebaseerde luidspreker bouwen

Een op zonne-energie werkende, op supercondensatoren gebaseerde luidspreker bouwen

0
Een op zonne-energie werkende, op supercondensatoren gebaseerde luidspreker bouwen


Geïnspireerd door vele maanden van urenlange ontlading in Zuid-Afrika besloot (JGJMatt) dit te doen maak een draagbare luidspreker die urenlang muziek kan afspelen op één keer opladen en zelfs het geïntegreerde zonnepaneel kan opladen om de lading af te ronden. Dit alles zou niet al te verrassend moeten klinken, maar wat deze luidspreker onderscheidt is het gebruik van twee stevige 400 F, 2,7 V supercondensatoren in serie in plaats van een lithium-ionbatterij op de aangepaste PCB met de Ti TPA2013D1 Klasse D-monoversterker.

Binnenkant van de luidspreker vóór het vullen en sluiten.
Binnenkant van de luidspreker vóór het vullen en sluiten.

De reden voor supercondensatoren is tweeledig. De eerste is dat hun levensduur veel langer is dan die van Li-ion-batterijen, de tweede dat ze veel sneller kunnen opladen. De nadelen van supercondensatoren komen in de vorm van hun lagere energiedichtheid en lineaire ontladingsspanning. Voor dit laatste probleem heeft de TPA2301D1-versterker een ingebouwde boost-converter voor een ingangsbereik van 1,8 – 5,5 V, en ondanks de lagere energiedichtheid wordt een solide afspeeltijd van 6 uur geclaimd.

Naast de prachtig afgewerkte 3D-geprinte PETG-schaal en op TPU gebaseerde passieve basradiator, bestaat de functionaliteit uit een enkele luidspreker met volledig bereik en een analoge audio-ingang (TRS-aansluiting en USB-C). Om Bluetooth-ondersteuning toe te voegen (JGJMatt) heeft een module gemaakt die bestaat uit een Bluetooth-module die wordt aangesloten op de USB-C-poort voor zowel stroom als analoge audio-invoer.

Het opladen van de speaker kan zowel through de usb C poort als through het zonnepaneel. Dit betekent dat je de USB-C-poort kunt aansluiten op bijvoorbeeld de USB-C-poort van een laptop computer en deze (hopelijk) kunt opladen en tegelijkertijd muziek kunt afspelen.

Voor degenen die deze prestatie willen repliceren, zijn de Gerbers, de materiaallijst, de STL’s van de behuizing en al het andere dat nodig is, te vinden in de tutorial.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here