Home Technische gadgets voor thuis Binnen elektronische versterkingsregeling | Hackaday

Binnen elektronische versterkingsregeling | Hackaday

0
Binnen elektronische versterkingsregeling |  Hackaday


Als u de versterking van een versterker wilt regelen, gebruikt u normaal gesproken een variabele weerstand. Je weet wel, zoals een volumeregelaar. Maar wat als u de versterking van de versterker wilt regelen met een spanning? (Ingenieursprof) legt een circuit uit dat dit kan doen met behulp van een paar opamps en een paar bijpassende JFET’s.

De analyse is eenvoudig omdat je ervan uitgaat dat de opamps niet in verzadiging zijn, dus je kunt ervan uitgaan dat de opamp zal doen wat hij moet doen om de ingangsterminals gelijk te maken. De linker opamp heeft één ingang geaard, dus de uitgang zal de eerste FET aansturen om ervoor te zorgen dat de negatieve pool ook 0V is. Het is gemakkelijk in te zien dat de stroom door R1 dan de stroom door de FET moet zijn, wat de stuurspanning zal zijn (die negatief is) gedeeld door R1.

De poortspanning op de poort van de eerste JFET is dezelfde als de poortspanning op de tweede JFET. Omdat ze op elkaar zijn afgestemd, kun je ervan uitgaan dat de stroom door die transistor dezelfde zal zijn als die van de eerste transistor. Als je ervoor zorgt dat de stuurspanning in het lineaire gebied van de FET blijft, werkt het apparaat een beetje als een variabele weerstand.

Verwarrend? Bekijk onderstaande video en het wordt allemaal duidelijk. Misschien stellen wij u voor simuleer het als je het echt wilt begrijpen. Als je je simulator in een browser niet leuk vindt, zijn er die altijd keuzes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here