Home Technische gadgets voor thuis Denk aan Ed Roberts, de homecomputerpionier waar je van had moeten horen, maar waarschijnlijk nog niet

Denk aan Ed Roberts, de homecomputerpionier waar je van had moeten horen, maar waarschijnlijk nog niet

0
Denk aan Ed Roberts, de homecomputerpionier waar je van had moeten horen, maar waarschijnlijk nog niet


We zijn redelijk bekend met namen als Steve Wozniak, Invoice Gates, Jack Tramiel, Nolan Bushnell en de andere verhuizers en shakers van de homecomputerwereld van de jaren zeventig. Maar er is één persoon die een paar jaar lang onder hen uitblonk voordat hij geld verdiende en de computerbusiness verliet om het leven te leiden dat hij altijd al had gewild. (Gareth Edwards) voor Elk heeft een fascinerend profiel van Ed Robertsde man die misschien wel de opkomst van de homecomputer heeft veroorzaakt, maar nu een obscure figuur is.

Zelfs als je nog nooit van Ed Roberts hebt gehoord, heb je waarschijnlijk wel gehoord van het product dat zijn bedrijf op de markt bracht. De MITS Altair 8800 was de eerste laptop die als thuiscomputer werd verkocht in plaats van voor zakelijk of wetenschappelijk gebruik, en hoewel de tuimelschakelaarinterface nu buitengewoon vreemd lijkt, is de invloed ervan op elke microcomputer die volgde enorm geweest.

Als volgers van de retrocomputing-scene kennen we de Altair, maar wellicht interessanter is het verhaal van MITS. Het werd opgericht door een groep veteranen van de Amerikaanse luchtmacht om rakettelemetrieapparatuur te produceren en draaide zich om naar rekenmachines, en toen die markt start jaren zeventig implodeerde, was de laptop een grote gok om hem van een faillissement te redden. Het is er een die zijn vruchten heeft afgeworpen, en zoals iemand gewend was technologische cycli van bloei en mislukking te zien, verdiende Ed op het hoogtepunt van de eerste golf geld. Hij volgde zijn lang gekoesterde ambitie om dokter te worden, en toen hij in 2010 bijna aan het einde van zijn leven was, was het ziekenhuis dat voor hem zorgde geschokt toen hij werd bezocht door Invoice Gates. Het is een artikel over een fascinerend individu dat zeker de moeite waard is om te lezen.

De Altair is ondertussen een challenge dat hier op Hackaday vrij vaak verschijnt. Hier is een reproductie van een zo origineel mogelijk exemplaar. De Markeer 8 kwam iets eerder uit, maar zonder full kits of geassembleerde eenheden, dus hij kreeg niet de tractie – of de navolgers – die de Altair had.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here