Home Thuis tuinieren Harriet’s Fence Backyard – FineGardening

Harriet’s Fence Backyard – FineGardening

0
Harriet’s Fence Backyard – FineGardening


We bezochten de Maine-tuin van Harriet Johnson vorige week, maar concentreerde zich alleen op wat ze had geplant in een ruimte die voorheen een in de grond gelegen zwembad was. Ze vertelde me dat ze ook andere tuinruimtes had, dus ik vroeg of ze ons die ook wilde laten bezoeken… gelukkig stemde ze ermee in, en vandaag krijgen we een rondleiding door de ruimte die ze haar hektuin noemt:

Deze foto’s van de schuttingtuin zijn gemaakt in de periode 2021 tot en met 2023. Sommige dingen heb ik dit jaar niet opnieuw gefotografeerd en andere dingen zagen er voorgaande jaren beter uit. Terwijl de zwembadtuin met vulling (zandleem) het de afgelopen regenachtige zomer goed deed, was de omheinde tuin in mijn inheemse klei-leemgrond niet zo gelukkig en verloor ik een deel van het duizendblad dat ik al 30 jaar zonder problemen heb gekweekt. Deze grens is ongeveer 40 meter lang en ligt op het zuiden. Vanwege zijn formaat kan ik enkele hoge Noord-Amerikaanse inheemse planten kweken die in de nazomer bloeien. Ik kan ook ontwerpen met kleurherhaling omdat deze tuin als één geheel kan worden gezien, in tegenstelling tot de onderdompelingservaring in de zwembadtuin. Het hek omsluit de achtertuin, inclusief de tuin met zwembad, verhoogde groente- en irisbedden en een klein schaduwrijk gebied. Het hek is belangrijk voor het ontwerp van het gebied en biedt een westelijke grens aan de velden daarachter en de verre heuvels en bergen.

Kleur begint in de schuttingtuin met tulpen (Tulp hybriden, Zone 3 – 8) en narcissen (Narcissen hybriden, Zone 3 – 8) half mei voor een gele en rode combinatie. Een oude forsythia (Forsythia X tussenproduct, Zone 5 – 8) komt overeen met de gele narcissen. De foto is genomen vanuit de zwembadtuin, een iets hoger gelegen gebied op een vlakke ondergrond.

Eind mei of start juni verschijnen de seringen (Syringa soorten en hybriden, Zone 3 – 8) bloeien achter het hek, een haag van zes oudere Syringa vulgaris cultivars (er zijn er slechts drie op de foto). Een ander eilandbed elders omvat drie soorten seringen voor vroege, midden- en late bloei. Ik kop de seringen van het hek na de bloei af, zodat ze geen afbreuk doen aan de bloemen van de border naarmate het seizoen vordert.

De piekbloei van juni gezien vanaf de bovenkant van de border. De lariks (Larix sp., Zone 2 – 7) werd oorspronkelijk geplant als een bovenste uitbreiding van de tuin en sindsdien is de Warburton iriscollectie erboven geplant, waardoor de lengte wordt vergroot tot alle bruikbare ruimte vóór de poort. Het ritme in de lange afbeelding wordt verzorgd door het gele duizendblad ‘Moonshine’ (Achillea ‘Moonshine’, Zone 3 – 8), veelal onbekende pioenencultivars, en Stachy’s byzantijn (Lamsoren, Zone 4 – 8).

Nog steeds de piekbloei van juni, als je de onderste hoek van dichtbij bekijkt. Hier een blauwe veronica (Veronica sp.en cvs. Zones 4–8) contrasteert met pioenroos ‘Mighty Mo’ (Paeonia ‘Machtige Mo’, zones 3 – 8). Geel duizendblad ‘Moonshine’ contrasteert met paars Salvia ‘Meinacht’ (zones 4 – 9). De naam van de lichtroze pioen weet ik niet.

Eind juni of start juli bloeit de roos aan de schutting. Ik denk dat het Amerikaanse Pilar-roos is; het werd mij gegeven als laagje met de naam ‘pilar rose’. De paarse klomp is Klokje glomerata (Zone 3 – 8). Het is prachtig, maar ik heb het drastisch moeten verkleinen sinds deze foto werd gemaakt, omdat het de hele tuin wil overnemen. Het is een uitdaging als het zich verspreidt naar andere vaste planten. Rechts bij het hek staat Siberische kattenkruid (Nepeta sibiricaZone 3 – 8).

Vanuit een andere hoek (en nog een jaar) is dit tafereel van start juli te zien Nepata sibirica (Siberische kattenkruid) aan de linkerkant, Achillea ‘Maneschijn’ (geel duizendblad) aan weerszijden van Hylotelephium ‘Frosty Morn’ (zones 3 – 9, voorheen sedum genoemd), en een onbekende Erigeron naar rechts. De kattenkruid bloeit gedurende het grootste deel, zo niet de hele maand juli en augustus. Later in juli maakt deze border minder indruk, terwijl de nabijgelegen zwembadtuin barst van de kleur.

De meest interessante plant in de omheinde tuin is half juli Veronicastrum virginicum ‘Fascinatie’ (wortel van Culver, zone 3 – 8). Het is een bestuivermagneet, web als de boldistel vlakbij in de benedenhoek van de tuin (niet op de foto).

Half augustus beginnen andere inheemse planten hun vlucht, waaronder Joe Pye-wiet (Eupatorium dubium ‘Little Joe’, zones 3 – 9), de roze bloem achter de witte phlox (Flox paniek, Zone 5 – 9) rechts van de foto. Boven de Joe Pye wiet het donkerpaarse Clematissen ‘Jackmanii’ (Zone 4 – 8) beëindigt zijn bloemenseizoen. Helemaal rechts blijft de structuur van de bloemen van ‘Fascination’ staan ​​terwijl deze naar zaad gaat. De rechte soort van de wortel van de duiker is wit, bloeit iets later dan de cultivar en is zichtbaar voor de hoge gele bloem achter het hek, een ouderwetse bloem genaamd Golden Glow (Rudbeckia lanciniata ‘Gouden Gloed’, Zone 3 – 9). Naast de bosjes phlox blijven sommige ‘David’ en sommige ‘Fuji’, Siberische kattenkruid en ‘Frosty Morn’ hun aanwezigheid kenbaar maken. Vooraan groeien de kleine eenjarige goudsbloemen terwijl Sedum ‘Ruby Glow’ de lage plant middenvoor is.

Start september piekt de tuin weer. De lange paarse bloem is Vernonia noveboracensis (ijzerkruid, Zone 5 – 9) geflankeerd door Joe Pye-wiet. Rechts staat waarschijnlijk een roze winterharde chrysant Chrysant ‘Clara Curtis’ (Zone 5 – 7).

Oktober is astermaand. New England-aster ‘Purple Dome’ (Symphytotrichum novaeangliae, Zone 4 – 8) begon web op de vorige foto en staat nu in volle bloei. Drie bosjes ‘Wooden’s Blue’ aster zorgen voor ritme. Joe Pye-wiet is kastanjebruin geworden toen het zaad ging vormen. De laatste witte phlox werpt zijn bloemblaadjes af. De oren van het lam zijn doodshoofdig. De bestuivers die zij steunden genieten nu van de asters.

Heeft u een tuin die u wilt delen?

Heeft u foto’s om te delen? We willen graag uw tuin zien, een bijzondere verzameling planten waar u van houdt, of een prachtige tuin die u heeft mogen bezoeken!

Om in te zenden, stuur 5-10 foto’s naar (e-mail beveiligd) samen met wat informatie over de planten op de foto’s en waar je de foto’s hebt gemaakt. We horen graag waar u zich bevindt, hoe lang u al tuiniert, successen waar u trots op bent, mislukkingen waar u van geleerd heeft, hoop voor de toekomst, favoriete planten of grappige verhalen uit uw tuin.

Heb je een mobiele telefoon? Tag uw foto’s op Fb, Instagram of Twitteren met #FineTuinieren!

Ontvangt u de GPOD al per e-mail? Registreer hier.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here