Home Thuis tuinieren Planten met architecturale aantrekkingskracht – FineGardening

Planten met architecturale aantrekkingskracht – FineGardening

0
Planten met architecturale aantrekkingskracht – FineGardening


Wie wordt niet gefascineerd door een laan met lindebomen die naar de groene schaduw van een zithoek leidt, of door een pad dat door lage bodembedekkers kronkelt naar een berkenbos? Hoe zit het met de strak gevormde buxus die zo mooi contrasteert met de zachte, vloeiende plant eromheen? Dit zijn architecturale planten waarvan de structuur de tuin een sterk gevoel voor design geeft. Het kunnen onder meer loofbomen zijn met een vertakkende structuur die het hele jaar door belangstelling wekt, of groenblijvende struiken waarvan de bloemen zacht, heuvelachtig gebladerte accentueren. Doordachte architectonische planten kunnen een tuin van ho-hum naar ‘Oh my’ verheffen. De beste kunnen tuinkunst vervangen en dienen als centraal punt voor een verzameling planten die iets further’s nodig heeft.

Veel architectonische planten zijn groot, maar dat hoeft niet zo te zijn. Op de volgende lijst heb ik kleinere planten voor kleinere tuinen opgenomen. Hoe groot uw landschap ook is, zorg ervoor dat deze structurele planten op dezelfde schaal blijven als de relaxation van uw tuin. Een reeks planten in een grote tuin kan een mattress van 3 tot 6 meter breed vullen, terwijl in een kleine tuin (of een klein tuinbed) het bereik slechts 3 tot 1,5 meter breed kan zijn. Contrasterende bladtexturen en kleuren gecombineerd met structuur zorgen ervoor dat deze planten opvallen. Architecturale planten zijn zo belangrijk dat ik altijd op zoek ben naar goede planten om alleen of in combinaties te gebruiken. Hier zijn een paar favorieten die in verschillende situaties kunnen werken.

‘Ivoorzijde’ lila

Ivoorzijde Lila

Ivoorzijde lila volwassen groeimaat

Naam: Syringa reticulata ‘Ivoorzijde’

Zones: 3–7

Maat: 20 tot 25 voet lang en 15 tot 20 voet breed

Voorwaarden: Volle zon tot lichte schaduw; gemiddelde tot vochtige, goed doorlatende grond

‘Ivoorzijde’ lila logenstraft het idee dat architectonische planten geen seringen kunnen bevatten. Niet de lila van je oma, ‘Ivory Silk’ legt de lat hoger. Hoewel het de geurige, roomwitte bloemen en zachte, ronde groene bladeren heeft die seringen zo populair maken in de lente, maken de stevige, goed vertakte boomvorm en de roodachtige bast ook een krachtig assertion in de wintertuin. ‘Ivory Silk’ rijpt op een hoogte van 6 tot 25 voet, zodat de wind zijn heerlijke lila geur gemakkelijk door de hele tuin verspreidt. Er zijn weinig ongedierteproblemen. Plaats hem aan het einde van een pad of voor een donkere achtergrond, waar hij je zeker de tuin in zal lokken om verder te verkennen.

‘Robuuste’ mannetjesvaren

robuuste mannelijke varen

Robuuste mannelijke varen van volwassen formaat

Naam: Dryopteris × complicated ‘Robuust’ (syn. Dryopteris filix-mas ‘Undulata Robusta’)

Zones: 4–9

Maat: 3 tot 4 voet lang en breed

Voorwaarden: Gedeeltelijke tot volledige schaduw; gemiddelde tot vochtige, goed doorlatende grond rijk aan organisch materiaal

‘Robuuste’ mannetjesvaren zal niet ontbreken in uw tuin. Een statige varen die tot 1,20 meter hoog en breed kan worden, geeft een tropisch gevoel aan schaduwrijke bedden. Hij kan verwilderen in bossen, maar hij ziet er ook goed uit rond boomgaarden en als foundation voor ronde struiken met een gladde textuur. Regenachtige klimaten zoals het mijne schrikken deze plant niet af, omdat hij het hele jaar door de voorkeur geeft aan vochtige grond. Wintergroen met dikke, golvende bladeren, groeit snel en is ongediertevrij.

‘Night Mild’ Japanse sneeuwbel

Evening Light Japanse sneeuwbel
Foto: Adam R. Wheeler/Damaged Arrows-kwekerij

Evening Light Japanse sneeuwklok volwassen maat

Naam: Styrax japonicus ‘Avond licht’

Zones: 5–8

Maat: 6 tot 15 voet lang en 4 tot 5 voet breed

Voorwaarden: Volle zon tot lichte schaduw; fixed vochtige grond

‘Night Mild’ Japanse sneeuwbel is een prachtige kleine increase. Wanneer hij in de vroege zomer bloeit, laat het donkerpaarse blad zijn hangende, klokvormige witte bloemen op donkere stengels zien. Naarmate de zomer afneemt, worden de bladeren geel met paarse randen en vallen ze uiteindelijk af, waardoor honderden zaaddozen op kale takken zichtbaar worden. De open structuur van de increase steekt af tegen de winterhemel; plant er wat laag, golvend gras of losse struiken onder en je hebt een mattress dat het hele jaar door werkt. Hij groeit in de zon of halfschaduw, maar ziet er het beste uit als hij uit de hete middagzon wordt gehouden. Met goed vocht het hele jaar door, zal hij tot 4,5 meter hoog worden en vereist hij weinig snoei.

Lemony Lace® vlierbes

Citroenachtige Lace vlierbes
Foto: Nancy Ondra

Lemony Lace vlierbes volwassen maat

Naam: Sambucus racemosa ‘SMNSRD4’

Zones: 3–7

Maat: 3 tot 5 voet lang en breed

Voorwaarden: Volle zon tot halfschaduw; aanpasbaar aan de meeste goed doorlatende gronden

Citroenachtig Kant® is een spannende nieuwe vlierbes. Ik weet niet zeker hoe een helder geelgroen subtiel kan zijn, maar in deze mooie gelaagde struik is dat wel het geval. Ontleed geel blad, aan de randen aangeraakt met bordeauxrood, zal je tegenhouden. Vlierbes heeft vaak roze bloemen, maar de geclusterde witte bloemen van Lemony Lace® zijn makkelijker in combinaties te gebruiken. Ze verschijnen vóór de bladeren in het voorjaar. In de herfst voeden vogels zich met de rode bessen, maar herten laten de plant meestal met rust. Snoei vroeg in het leven van de plant voor een goede winterstructuur. Deze middelgrote struik staat graag in de zon of halfschaduw. Wanneer Lemony Lace® in het midden van een plantbed wordt geplaatst, contrasteert het mooi met hoge boomstammen of naaldbomen.

Bowles’ gouden zegge

Bowles gouden zegge
Foto: Jerry Harpur/gapphotos.com

Bowles gouden zegge volwassen maat

Naam: Carex elata ‘Aurea’

Zones: 5–9

Maat: 18 tot 30 centimeter lang en breed

Voorwaarden: Gedeeltelijke tot volledige schaduw; gemiddelde tot natte grond

Bowles’ gouden zegge, een levendige groenblijvende zegge, is een geweldige plant om langs een pad of rond een grotere groep bladverliezende planten zoals hortensia’s te masseren. Hij geeft de voorkeur aan gefilterde schaduw en goed vocht, maar kan wel wat droogte verdragen. De heldere, geelgroene bladen worden 6,5 meter hoog, met pieken van zwarte bloemen die boven de stijvere bladeren uitsteken. De gouden zegge van Bowles heeft een subtielere piek dan yucca, maar maakt een indrukwekkend assertion in het landschap. In tegenstelling tot Japans bosgras (Hakonechloa macrazones 5-9), het is groenblijvend en het further voordeel van een goede bloei geeft het een voorsprong.

Winterbes ‘Winter Gold’

Wintergouden winterbes

Winter Gold winterbes volwassen maat

Naam: Ilex verticillata ‘Wintergoud’

Zones: 4–8

Maat: 5 tot 8 voet lang en breed

Voorwaarden: Volle zon tot halfschaduw; gemiddelde tot natte grond

Winterbes staat al jaren op mijn lijst met architecturale planten, en nu zorgt een nieuwe cultivar, ‘Winter Gold’, ervoor dat ontwerpers het winterlandschap heroverwegen. Opvallende roze-gouden bessen verschijnen in de late herfst op ‘Winter Gold’ en worden zachter tot goudgeel als de winter aanbreekt. Ze zijn strak geclusterd op kale stengels en brengen heldere kleuren en textuur in een slapende tuin; denk aan honingkleurig grasachtig blad en gouden bessen in de lage winterzon. Deze vrouwelijke planten zullen overvloediger bessen produceren als er een mannelijke winterbes in de buurt zit. Een breed winterhardheidsbereik en een goede tolerantie voor zon of halfschaduw maken het in grote lijnen bruikbaar. Laat winterbes zien in een groep piekerige grassen of vaste planten die in de winter afsterven.

Daphne ‘Carol Mackie’

Carol Mackie Daphne
Foto: Steve Aitken

Carol Mackie Daphne volwassen maat

Naam: Daphne × burkwoodii ‘Carol Mackie’

Zones: 5–8

Maat: 3 voet lang en breed

Voorwaarden: Gedeeltelijke schaduw; vochtige, rijke, goed doorlatende grond

Daphne ‘Carol Mackie’ is een van mijn favorieten. Hoewel het als semi-groenblijvend wordt beschouwd, behoudt het zijn bladeren in mijn Zone 8-tuin. Geurige, kleine, roze-witte bloemen bedekken de plant in de lente en herhalen zich meestal in de herfst. Door zijn compacte groeiwijze is hij een uitstekend middelpunt in een klein schaduwbed, waar de bloemen en bonte bladeren de boel oplichten. Vanwege zijn kleine formaat kan hij in de massa of individueel in een meerjarig mattress worden geplant voor winterinteresse. ‘Carol Mackie’ is voldoende aanpasbaar om arme grond en meer zon te verdragen dan andere watervlooien. Het is gemakkelijk te kweken en er is niet veel snoei nodig om zijn vorm te behouden.

‘Sunsation’-magnolia

Sunsation-magnolia

Sunsation magnolia volwassen maat

Naam: Magnolia × ‘Zonneschijn’

Zones: 5–8

Maat: 20 tot 25 voet lang en 8 tot 10 voet breed

Voorwaarden: Volle zon tot halfschaduw; vochtige, goed doorlatende grond rijk aan organisch materiaal

Magnolia’s zijn een van de vele bloeiende bomen die een integraal onderdeel zijn van een goed tuinontwerp. ‘Sunsation’-magnolia is een recente cultivar, met een verbazingwekkende vertakkingsstructuur en nog meer verbazingwekkende bloemen die de increase van april tot half mei bedekken. Elk bloemblad van deze grote gouden bloesems is aan de foundation gemarkeerd met een paarsrode blos – denk aan de zonsopgang op een tak. De rechtopstaande, piramidale groeiwijze van de increase stijgt tot 20 of 25 voet en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Gebruik hem in het midden van een tuinbed, of als centraal punt voor een instapbed. ‘Sunsation’ magnolia groeit het beste met regelmatig water geven.

U hoeft zich niet te laten intimideren door het idee van architectonische planten. Bedenk hoe een mooie voordeur of een raam dat een uitzicht omlijst, de structuur van een huis als geheel kan verbeteren. Architectonische planten zullen hetzelfde doen in uw tuin. Hun aanwezigheid en structuur helpen je alle prachtige kleuren en textuur om hen heen te waarderen. Deze prachtige planten zijn gemakkelijk te verwerken en geven je jarenlang plezier. Plannen, planten en genieten!


De kunst van het gebruik Aarchitecturale planten

Als je eenmaal de juiste plant voor die belangrijke plek in je tuin hebt gekozen, is het belangrijk dat de particulars kloppen. Hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden.

limoengroen siergras
Foto: Jennifer Benner

1. Houd ze gescheiden.

Dit zijn aandachtspunten in de tuin; zorg ervoor dat andere planten ze niet overweldigen of afleiden.

2. Houd ze netjes.

Omdat ze de aandacht trekken, moeten architectonische planten consequent worden gesnoeid en gesnoeid.

3. Kader ze goed in.

Denk bij het planten aan de achtergrond en voorgrond. Deze zullen gedurende het seizoen veranderen, dus u moet er rekening mee houden.

4. Houd de omstandigheden ter plaatse passend.

Alle planten in hetzelfde gebied moeten onder dezelfde omstandigheden goed groeien. Probeer geen architecturale plant te gebruiken die een droge, zonnige standplaats op een schaduwrijke, vochtige plek wil. Zelfs als het er op het eerste gezicht goed uitziet, zijn de kansen op succes op de lange termijn beperkt.


Susan Calhoun is de eigenaar en hoofdontwerper bij Plantswoman Design op Bainbridge Island, Washington.

Foto’s, tenzij anders aangegeven: millettephotomedia.com

Illustraties: Elara Tanguy

Bronnen:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here