Home Thuis tuinieren Een jaarplan voor geur in zuidwestelijke tuinen

Een jaarplan voor geur in zuidwestelijke tuinen

0
Een jaarplan voor geur in zuidwestelijke tuinen


Ik ben opgegroeid in het noorden, waar de tuin van mijn moeder wemelde van de bedwelmende geuren van seringen, zoete erwtenEn Lelietje van dalen. Toen ik naar Oklahoma verhuisde, heb ik deze achtergelaten geurige favorieten achter zich en begon de zoektocht naar nieuwe planten om de zintuigen te prikkelen. Na het proberen van zuidelijke klassiekers zoals gardenia (Gardenia spp. en cvs., Zones 8-11) en zomerzoet (Clethera spp. en cvs., zones 3-9) die zich niet veel aantrekken van de hitte van Oklahoma, belandde ik op verschillende planten die redelijk goed overweg konden in veel klimaten.

Opaal onschuld nemesia
Een zeldzamere verschijning in containers aan het einde van de winter, nemesia heeft een delicate geur die een welkome manier is om de begin van het seizoen te starten. Bloemen zijn er in verschillende kleuren, waaronder het lichtroze dat hier te zien is van de cultivar ‘Opal Innocence’. Foto: Mark Dwyer

Nemesia is een onverwachte keuze voor een winterparfum

(Nemesia spp. en cvs., jaarlijks)

Hoewel viooltjes de go-to zijn eenjarigen voor winterkleuren is hun geur delicaat en ongrijpbaar. Een meer geurige optie voor bloei in het koele seizoen is nemesia, een minder bekende winter-jaarlijks afkomstig uit Zuid-Afrika. In noordelijke tuinen wordt Nemesia gekweekt als een jaarlijkse lente- en zomerbloeiende plant, maar in de woestijn in het zuidwesten maken ze hun debuut in wintertuinen en containers. De bloemen van Nemesia zijn er in een breed scala aan kleuren. Planten blijven in warme klimaten meestal aan de kleine kant en worden 30 cm hoog en breed. Ze zullen lijden als de hitte van de zomer aanbreekt en kunnen het beste alleen als eenjarige winterplanten worden behandeld, hoewel ze technisch gezien een zachte vaste plant zijn en winterhard in de zones Sep 11. Plant in de volle zon en vochtige, goed doorlatende grond.

Koreaanse kruidenviburnum
Sommigen zeggen dat het kruidig ​​ruikt, anderen zeggen dat het zoet ruikt. Hoe dan ook, Koreaanse kruidenviburnum is een onmisbare plant voor tuinen in de Verenigde Staten. Foto: Kim Toscano

Koreaanse kruidenviburnum straalt in de lente een zoet, bedwelmend aroma uit

(Viburnum carlesiiZones 4–8)

Wanneer ik tuinbedden ontwerp, gebruik ik graag planten die het hele jaar door bloeien. Hetzelfde geldt voor het plannen van geurtjes, vooral in de delen van de tuin waar ik de meeste tijd doorbreng met ontspannen. In mijn lentetuin concurreren maar weinig planten met het verleidelijke aroma van Koreaanse viburnum. De bedwelmende bloemen verschijnen in april in mijn Zone 7-tuin, openen lichtroze en vervagen naar wit. De herfst brengt zwarte bessen en bordeauxrode bladeren naar deze boeiende struik. Planten worden volwassen tot 4 tot 6,6 lang en breed. Groei in gemiddelde, goed doorlatende grond in de volle zon tot halfschaduw. Deze struik profiteert van middagschaduw in warme tuinen.

tuberoos
Hoewel het kweken van tuberoos een beetje lastig kan zijn, maakt het krachtige aroma de moeite waard. Foto: Mark Dwyer

Tuberoos verspreidt in de vroege zomer een intense geur

(Polianthes tuberosa en cvs., zones 7-10)

Het leven in een heat klimaat opende voor mij de deur om planten te proberen die de noordelijke winters niet konden overleven. Tuberoos is zo’n plant. Deze tropische bloeier kan lastig zijn om te kweken, maar de intense geur van de bloemen maakt het zeker de moeite waard. Mijn grootste uitdaging bij het kweken van tuberoos is mijn kleigrond; deze planten geven de voorkeur aan losse, organisch rijke, goed doorlatende grond. Daarom heb ik gemerkt dat het containerleven de voorkeur heeft. Tuberozen gedijen in de volle zon, zelfs in warme klimaten, maar hebben fixed vocht nodig. Geef planten één tot twee keer per week een diepe drank voor een optimale bloei. Midden in de zomer sturen planten pieken van trechtervormige bloemen boven de grasachtige bladmessen. Bloemen bereiken een hoogte van 30 inch bovenop bosjes gebladerte die 18 tot 24 inch hoog en breed worden. In koudere streken kunnen de knollen in de winter binnen worden uitgegraven en opgeslagen.

chocolade bloem
De chocoladebloem, een inwoner die vaak onder de radar blijft, ruikt van de lente tot de herfst naar de fabriek van Willy Wonka. Foto: Invoice Johnson

Chocoladebloem geeft een vleugje Hershey-repen aan de midzomerlucht

(Berlandiera lyrataZones 4–10)

In de zomer is het ongewone aroma van inheemse chocoladebloemen een genot. Deze aster groeit in droge, rotsachtige vlaktes, graslanden en bermen van het zuidwesten van Kansas tot Arizona en het zuiden tot centraal Mexico en ontwikkelt een lange penwortel die planten een uitstekende droogtetolerantie geeft. De bloemen ruiken naar chocolade – vandaar de algemene naam – en zijn het meest geurig op warme dagen in de ochtend. Zorg voor volle zon en droge tot middelmatig goed doorlatende grond. Planten worden 60 cm hoog en breed en bloeien van de lente tot en met de vorst (het hele jaar door in vorstvrije gebieden).

Abelias
Abelias is onverslaanbaar als het gaat om de tweede bloei van geurige bloemen in de herfst. Cultivars zoals ‘Rose Creek’ (foto) bieden ook een laatste toevluchtsoord voor dorstige migrerende bestuivers. Foto: Kim Toscano

Abelia verspreidt in de herfst een traditionele bloemige geur

(Abelia spp. en cvs., zones 5-9)

De herfst brengt een golf van abelia-bloesems met hun jasmijnachtige aroma en rijke nectariën met zich mee die tientallen bestuivers aantrekken. De bloemen van deze struiken kunnen wit tot roze en zelfs geel zijn, afhankelijk van de cultivar. Bloesems bedekken de planten van de lente tot de vroege zomer, met een herhalingsbloei in september, wanneer ze een bijzonder schitterende present neerzetten. De struiken worden volwassen tot 3 tot 6 voet lang en breed, en er zijn veel compacte variëteiten beschikbaar. Abelia is gemakkelijk te kweken in de volle zon tot halfschaduw en bloeit het beste met meer belichting. Hij gedijt ook op elke goed doorlatende grond. Gevestigde planten zijn droogtetolerant. Abelia is uitstekend geschikt voor het masseren op hellingen voor erosiebestrijding of als natuurlijke haag.

Bloemen produceren een reeks geuren die bestuivers zoals bijen en kolibries aantrekken. Wanneer u deze en andere zoete of kruidig ​​geurende bloemen in de tuin plant, zult u waarschijnlijk een verscheidenheid aan bestuivers aantrekken die bijdragen aan de geneugten van de tuin.


—Kim Toscano is tuinbouwer, entomoloog, tuinontwerper, schrijver en grafisch ontwerper. Ze was eerder gastheer Oklahoma tuinieren, een wekelijks PBS-televisieprogramma geproduceerd door de Oklahoma Cooperative Extension Service.

Voor meer informatie over geurige planten ga hier.

Vind meer informatie op Tuinieren in het zuidwesten hier.

Vind meer geurige planten:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here