Home Technische gadgets voor thuis De Japanse JT-60SA genereert het eerste plasma als ‘s werelds grootste supergeleidende Tokamak-fusiereactor

De Japanse JT-60SA genereert het eerste plasma als ‘s werelds grootste supergeleidende Tokamak-fusiereactor

0
De Japanse JT-60SA genereert het eerste plasma als ‘s werelds grootste supergeleidende Tokamak-fusiereactor


Vergelijking van toroïdale veldspoelen (TF) van JET, JT-60SA en ITER (Credit: QST)
Vergelijking van toroïdale veldspoelen (TF) van JET, JT-60SA en ITER (Credit score: QST)

Het Japanse JT-60SA-fusiereactorproject kondigde het eerste plasma aan in oktober van dit jaar om de succesvolle upgrades aan te duiden van wat nu ‘s werelds grootste operationele, supergeleidende tokamak-fusiereactor is. Voor het eerst ontworpen in de jaren zeventig als Japan Break-even plasmatestfaciliteitis de JT-60SA op tokamak gebaseerde fusiereactor de nieuwste improve van het origineel JT-60 ontwerp, na twee eerdere upgrades (-A en -U) gedurende zijn decennialange carrière. De meest recente improve komt overeen met de Tremendous Superior-betekenis van de nieuwe naam, aangezien het nieuwe doel van het venture is om geavanceerde componenten van het wereldwijde ITER-kernfusieproject te onderzoeken.

Oorspronkelijk zou de JT-60SA-upgrade met supergeleidende spoelen duren van 2013 tot 2020, met het eerste plasma datzelfde jaar. Tijdens de inbedrijfstelling in 2021 veroorzaakte een kortsluiting in de poloidale veldspoelen een langdurig onderzoek en reparatie, die eerder dit jaar werd afgerond. Hoewel de JT-60SA alleen waterstof en later deuterium als brandstof gebruikt in plaats van het deuterium-tritium (DT) mengsel van ITER, heeft hij toch een scala aan onderzoeksdoelstellingen waardoor onderzoekers veel aspecten van de ITER-fusiereactor kunnen bestuderen terwijl deze nog in aanbouw is.

Omdat de JT-60SA ook over gekoelde divertors beschikt, kan hij plasma maximaal 100 seconden vasthouden, om verschillende veldconfiguraties te bestuderen en het impact dat dit heeft op de plasmastabiliteit, samen met een reeks andere parameters. Samen met het Britse JET, het Chinese language HL-2M en een reeks andere tokamaks op andere faciliteiten over de hele wereld zou dit toekomstige ITER-operatoren aanzienlijke kennis en ervaring moeten opleveren lang voordat die tokamak zijn eerste plasma zal genereren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here