Home Badkamer decor Vloerverwarming in badkamers: is het de moeite waard?

Vloerverwarming in badkamers: is het de moeite waard?

0
Vloerverwarming in badkamers: is het de moeite waard?Het is een koude, donkere ochtend, en hoewel je weet dat je je dag moet beginnen, vind je het pijnlijk moeilijk om de warmte en het consolation van je mattress te verlaten, wetende dat het enige dat je te wachten staat een koud, donker huis is. Maar als u vloerverwarming in uw badkamer heeft, is het start van uw dag wellicht iets eenvoudiger. In plaats van nog meer koudeschokken aan uw voeten, kan vloerverwarming u helpen uw ochtend ontspannen in te gaan. Je mattress verlaten is misschien niet zo moeilijk.

Leer de voor- en nadelen van vloerverwarming.

Waarom stralingswarmte gebruiken?

Warmte stijgt. Dat is een feit. En niemand van ons brengt zijn tijd door bovenaan de kamer, dus het is niet zo belangrijk om de ongebruikte ruimte bij de plafonds te verwarmen. In tegenstelling tot verwarming met geforceerde lucht, zweeft vloerverwarming in de loop van de tijd langzaam omhoog door een kamer, waardoor uw ruimte gelijkmatiger wordt verwarmd – en u zich comfortabeler voelt.

Een van de problemen is echter dat vloerverwarming niet goedkoop is. Als u ervoor kiest om het in uw hele huis te installeren, is dit misschien in één keer buiten uw price range. Maar kleinere ruimtes kunnen de moeite waard zijn.

Hoeveel kost het om verwarmde vloeren in een badkamer te installeren?

De badkamer is een ideale plek voor vloerverwarming. Materialen die veel voorkomen in badkamers op de vloer, zoals steen en tegels, zijn koud aan de voeten (vooral in de ochtend!), en de meeste huiseigenaren zouden graag zien dat ze hotter aanvoelen. Bovendien is de ruimte klein, dus het is waarschijnlijker dat uw price range de kosten van stralingsvloeren in deze ruimte kan dekken.

En hoewel vloerverwarming niet goedkoop is, wordt het naarmate de tijd verstrijkt steeds betaalbaarder. Verbeternet.com meldt dat de gemiddelde kosten voor het installeren van vloerverwarming in een badkamer van 100 vierkante meter €600 bedragen, waarbij de kosten variëren van €5 tot €8 per vierkante meter.

Is vloerverwarming kosteneffectief?

Hoewel vloerverwarming duur is om te installeren, is het op de lange termijn vaak een kosteneffectieve oplossing. Vloerverwarming heeft zelden onderhoud nodig en als u kiest voor vloerverwarming met een stevige garantie, hoeft u zich geen zorgen te maken over dure reparaties.

Web als bij hetelucht kunt u uw thermostaat zo programmeren dat de verwarming alleen op bepaalde tijden aanstaat en tegelijkertijd een geschikte temperatuur wordt gehandhaafd, waardoor de dure verwarmingskosten worden verlaagd.

Maar anders dan geforceerde lucht werken stralingswarmtesystemen zuiniger. Ze houden de warmte beter huge, verwarmen grondiger en verspillen minder energie om de kamer op te warmen. Omdat vloerverwarming de warmte dichtbij de vloer – waar u woont en beweegt – laag houdt, voelt u zich comfortabeler. En in de bovenste helft van de kamers gaat minder warmte verloren. Je kunt je warmteset zelfs nog lager houden, mogelijk 6 tot 8 graden lager, en je toch comfortabel voelen.

Natuurlijk hangt uw spaargeld af van waar u woont, wat voor soort winters u ervaart, de isolatie in uw huis en meer. Maar de Vereniging voor stralingspanelen stelt dat vloerverwarming u gemiddeld een energiebesparing van 10-30% kan opleveren. Soms kan dat aantal oplopen tot 60%.

Als u vloerverwarming alleen in uw badkamer installeert, zult u uiteraard niet zulke hoge energiebesparingen zien als wanneer u deze in uw hele huis zou installeren, maar u kunt toch een besparing verwachten.

Verwarmen verwarmde vloeren de kamer?

Vloerverwarming doet meer dan alleen de vloer verwarmen. In de meeste gevallen doen ze uitstekend werk bij het verwarmen van de hele kamer. Geforceerde lucht oververhit de omtrek van de kamer en vertrouwt op luchtcirculatie om de hele kamer te verwarmen. Maar je hebt altijd te maken met het vervelende feit dat warmte opstijgt, waardoor de circulatie niet altijd gelijkmatig is. Verwarmde vloeren beginnen daarentegen op de grond, waardoor de hele kamer heat wordt.

Er zijn verschillende factoren die de prestaties van vloerverwarming beïnvloeden.

  • Als u in een koud klimaat leeft, heeft u een luchtdichtere kamer nodig, zodat de stralingswarmte efficiënt kan werken.

  • In een kamer die niet goed geïsoleerd is, zal vloerverwarming niet zo goed werken.

  • Als de kamer zich boven een cementplaat bevindt, zullen verwarmde vloeren hun werk niet zo goed doen, omdat het cement in plaats daarvan de warmte zal absorberen.

  • Sommige vloerkeuzes, zoals tapijt, werken niet zo goed met verwarmde vloeren, en het verwarmingssysteem kan de kamer niet zo goed verwarmen.

Welke soorten stralingswarmte zijn beschikbaar?

Er zijn twee opties voor vloerverwarming in badkamers.

Elektrische stralingsverwarmingssystemen zijn afhankelijk van elektrische stromen die op een verwarmingselement worden toegepast. Dit verwarmingselement is gemaakt van spoelen die onder de vloeren lopen. Voor dit proces heeft u een elektricien nodig. Dit sort vloerverwarming komt het meest voor en is na installatie relatief betaalbaar in gebruik. Het installatieproces kan echter duurder zijn dan het alternatief.

Hydronische vloerverwarming door middel van geleiding, convectie en straling met behulp van een vloeistof. Het wordt in buizen geïnstalleerd. Web als elektrische stralingsverwarming wordt het onder uw vloer geïnstalleerd. Je hebt een ketelsysteem nodig om het water in de buizen te geleiden en te verwarmen, dus dit systeem werkt goed voor huizen die al een ketelsysteem hebben. De bedrijfskosten zijn goedkoper dan elektrische stralingsverwarmingssystemen, maar als u nog geen boilersysteem heeft, is de installatie duur.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here