Home Thuis tuinieren Waarom je een vlindertuin nodig hebt – en hoe je deze moet planten – De middelgrote tuin

Waarom je een vlindertuin nodig hebt – en hoe je deze moet planten – De middelgrote tuin

0
Waarom je een vlindertuin nodig hebt – en hoe je deze moet planten – De middelgrote tuin


28 juni 2020
Geplaatst in: Tuinstijl & wonen, Dieren in het wild en eco

Heeft u er al eens over nagedacht om uw borders aan te planten als ‘vlindertuin?’

We weten allemaal dat het belangrijk is om bijen te steunen, omdat de afname van het aantal bestuivende insecten potentieel een grote bedreiging vormt voor onze voedselvoorziening.

Maar vlinders zijn een belangrijk teken van een gezond ecosysteem. En ook zij zijn bestuivers.

Volgens Jane Moore, auteur van Planten voor vlinders, de handleiding voor de kweker voor het creëren van een flutter‘Vlinders zijn over het algemeen een goede barometer van het milieu, omdat ze gevoelig zijn voor veranderingen in het milieu. Er kan veel misgaan in de levenscyclus van een vlinder, van het weer tot iemand die de planten besproeit waar de rupsen zich mee voeden.’

Jane Moore plant vlinders

Jane Moore, hoofdtuinman van het Bathtub Priory Lodge en auteur van Planting for Butterflies.

Dus als u vlinders in uw tuin ziet, is dat een teken dat uw ecosysteem over het algemeen gezond is.

Planten voor vlinders legt uit wat vlinders doen voor onze tuinen. Ze bestuiven bloemen, ze maken deel uit van de natuurlijke voedselketen en zorgen voor voedsel voor vogels. En – als ze overleven – dragen ze enorm bij aan het plezier van onze zomertuinen.

Planting for Butterflies legt ook uit hoe vlinders groeien, leven en zich voortplanten, met illustraties van gewone vlinders zodat u ze kunt identificeren.

En, zegt Jane, ‘veel van de planten waar gewone vlinders van houden, zijn gemakkelijk te kweken. Plant de juiste planten en de vlinders komen vanzelf.’

Opmerking: ik heb mijn exemplaar gekocht van Planten voor vlinders bij Amazon, waar ik een affiliate ben, dus als je iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine vergoeding, maar dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt. Je kunt het ook rechtstreeks kopen bij de uitgeverij Quadrille of bestel het bij uw plaatselijke boekhandel.

Dus wat moet je in een vlindertuin zetten?

Jane legt uit dat er twee soorten planten zijn die vlinders nodig hebben.

Volwassen vlinders leven van de nectar van specifieke bloemen en hebben deze dus nodig om zich te voeden.

En ze leggen hun eieren op ‘waardplanten’, die de bladeren hebben die rupsen nodig hebben als voedsel zodra ze uitkomen. Nogmaals, verschillende soorten vlinders hebben verschillende waardplanten, hoewel brandnetels een aantal soorten herbergen.

Planting For Butterflies geeft een overzicht van de individuele vlinders en welke planten ze nodig hebben voor nectar en als waardplant voor eieren.

En er zijn een aantal ‘vlindervriendelijke’ planten die gemakkelijk gewone vlinders aantrekken. Iedereen denkt altijd aan buddleia, de ‘vlinderstruik’, maar ook echinacea, sedum, asters, zoete rucola, eerlijkheid, seringen en kruiden als munt zijn populair bij verschillende soorten vlinders.

Topbloemen voor vlinders

Plant deze om gewone vlinders aan te trekken, zegt Jane Moore.

Wat heb je nog meer nodig voor een vlindertuin?

Vermijd het gebruik van spuitbestrijdingsmiddelen als u vlinders in uw tuin wilt.

Het andere dat u kunt doen, zegt Jane, is de messen van uw maaier omhoog brengen. En maai het gazon minder vaak. Ze is hoofdtuinman van het Bathtub Priory Lodge. ‘Er zijn twee grasvelden’, zegt ze. ‘De ene is een croquetgazon, dus die houd ik zorgvuldig onderhouden, groen en glad, behandeld met gazonbehandelingen.

Weide gazon

Laat een deel van het gazon over om in weide te veranderen, zegt Jane, en maai het gazongedeelte met hogere messen.

Het andere gazon is deels een wilde bloemenweide. Maar de helft daarvan is nog steeds conventioneel gazon. Hier brengt ze de maaimessen omhoog. En ze gebruikt er geen gazonbehandelingen op. Bloemen als klaver, madeliefjes en klaverblad bloeien onder het niveau van maaiers. Ze leveren nectar voor vlinders en andere bestuivende insecten.

Asters en symphyotricum voor vlinders

Laagblijvende bloemen in een gazon zijn internet zo nuttig voor vlinders als grotere bloemen in een border, zoals deze Aster amellus ‘King George’.

‘Interessant is dat het croquetgazon echt te lijden heeft onder droge periodes, maar het gazon dat ik minder vaak maai, is veel beter bestand tegen droogte’, zegt ze.

Hier is een bericht met ideas over hoe je dat kunt doen maak van een klein deel van uw gazon een miniweide.

In een vlindertuin heb je echter geen speciale leefgebieden nodig, zegt ze. Je hoeft geen insectenhotels te bouwen of nestkasten op te zetten. Het zijn de planten die de sleutel vormen.

Buddleia voor vlinders

Voor vlinders heb je geen speciaal leefgebied nodig. Ze hebben alleen planten nodig, zoals deze vlinderia.

Brandnetels…

Toen ik voor het eerst over vlindertuinen hoorde, was ik ontmoedigd toen ik hoorde dat brandnetels de beste vlindervriendelijke plant zijn. Ik heb echter een paar brandnetels in hoeken van de tuin laten staan, in plaats van ze er meteen allemaal uit te trekken. Ik vroeg Jane of ik problemen voor mezelf opsloeg.

‘Dat is wat ik doe in de tuin van het Bathtub Priory Lodge’, zegt ze. Ze laat een onopvallend plekje brandnetels achter als het groeit, waar niemand het echt zal opmerken. ‘Brandnetels zijn niet zoals winde of zevenblad, dus ze zullen het niet overnemen.’

Hoe zit het met de rupsen in mijn moestuin?

Jane geeft toe dat tuinders weliswaar van vlinders houden, maar dat niemand ervan houdt dat rupsen op hun koolsoorten kauwen. ‘Je kunt vlindergaas gebruiken’, zegt ze, ‘maar ik heb vlinders gekend die erin kwamen en hun rupsen plukten alle bladeren helemaal weg.’

Ik heb deze ervaring ook gehad. Een jaar lang probeerde ik boerenkool onder gaas te kweken. Tegen het einde van het seizoen was het duidelijk dat ik de koolwitjevlinders niet had gesloten uit met het gaas zou ik ze sluiten in. Waar hun rupsen dolgelukkig waren en mijn boerenkool tot op de blote ribben stripten.

Jane plukt de rupsen met de hand omdat sproeien nuttige insecten zou beschadigen. En ze beveelt het planten van gezelschapsdieren aan.

Bij gezelschapsplanten plant u iets dat aantrekkelijker is voor de plaag die u probeert te bestrijden. Als u bijvoorbeeld Oost-Indische kers in de buurt van uw kolen plant, is de kans groter dat de vlinders de Oost-Indische kers plukken. ‘Maar plant ze niet te dichtbij’, adviseert Jane.

‘En er lijken aanwijzingen te zijn dat vlinders die op een bepaalde waardplant zijn uitgekomen, er de voorkeur aan geven hun eigen eieren op die gastheer te leggen’, zegt Jane.

In theorie zou je dus generaties koolwitjes kunnen kweken die de voorkeur geven aan Oost-Indische kers boven kool.

In de praktijk kun je besluiten dat het de moeite waard is om je kool te delen met rupsen om een ​​vlindertuin te hebben.

Wanneer zie je vlinders?

Ik was nogal bezorgd dat ik dit jaar maar één vlinder in mijn tuin had gezien. Maar Jane zegt dat de meeste vlinders in juli, augustus en september buiten zijn. ‘Er zijn ook enkele vroege vlinders, zoals de Oranjetip.’

Houden vlinders van aardbeien?

Vlinders eten niet, ze drinken alleen. Maar ze houden wel van het sap van rottend fruit, dus Jane zegt dat dit ook iets is dat je kunt doen. Laat wat fruit op de grond rotten of zet er aardbeien en appels voor neer.

De grote vlindertelling

De Grote Vlindertelling loopt van vrijdag 17 juli tot en met zondag 9 augustus. Schrijf je in op de Web site van de Grote Vlindertelling. Nadat u zich heeft aangemeld, kiest u een periode van 15 minuten waarin u het aantal en de soorten vlinders telt die u ziet. Dat kan in je eigen tuin, die van iemand anders of in een openbare tuin of open ruimte.

Meer over het planten van vlinders

Planten voor vlinders helpt je te begrijpen wat vlinders nodig hebben en waarom, en wat je voor ze moet planten om je eigen vlindertuin te creëren.

Het is op een zeer leesbare en boeiende manier geschreven en is een boek waar u in en uit kunt duiken om uw kennis van de natuurlijke wereld in uw tuin te verbeteren. Jane schrijft ook over tuinieren en gained in 2007 de British Backyard Writers Guild ‘Journalist of the Yr’.

Planten voor vlinders

Planting for Butterflies door Jane Moore legt uit wat vlinders nodig hebben en hoe u ze naar uw tuin kunt lokken.

En het is niet alleen voor mensen met grote of middelgrote tuinen. Er zijn secties over het aantrekken van vlinders in kleine tuinen, containertuinen en zelfs bloembakken.

Planting for Butterflies is ook een mooi boek, met aantrekkelijke illustraties van enkele van de gewone vlinders die je waarschijnlijk zult tegenkomen. Het is een goede lectuur voor iedereen die op een milieuvriendelijkere manier wil tuinieren, en het zou ook een ideaal cadeau zijn.

Meer tuintips voor wilde dieren…

Als u uw tuin natuurvriendelijker wilt maken, legt dit bericht uit wat een wildtuin echt nodig heeft.

En omdat duurzaamheid de kern vormt van de ondersteuning van dieren in het wild, bent u wellicht ook geïnteresseerd in Hoe u een eenvoudige, duurzame tuin kunt creëren.

Er wordt mij vaak om aanbevelingen gevraagd, dus heb ik lijsten gemaakt met tuinboeken, producten en gereedschappen die ik zelf gebruik op de web site Middelgrote Backyard Amazon-winkel.

Er is bijvoorbeeld een lijst met Natuurvriendelijk tuinieren producten en boeken, waar u biologische slakkenbestrijding, egelhuizen en andere boeken over dieren in het wild kunt vinden, zoals die van Jean Vernon Het geheime leven van tuinbijen.

De video van deze week – de midzomertuin

De Middlesized Backyard-video van deze week toont je de tuin midzomertuinmet de belangrijkste tuinklussen voor de komende weken.

Pin om vlindertuintips te onthouden

En doe elke zondagochtend mee! Zie hier om per e-mail te volgen en we belanden op tijd in je inbox voor je eerste kopje thee.

Vlindertuintips en boekrecensie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here