Home Technische gadgets voor thuis Ombouwen naar een doe-het-zelf Shelly Sensible House – Deel 3 – Digitaal heat water – Geautomatiseerd huis

Ombouwen naar een doe-het-zelf Shelly Sensible House – Deel 3 – Digitaal heat water – Geautomatiseerd huis

0
Ombouwen naar een doe-het-zelf Shelly Sensible House – Deel 3 – Digitaal heat water – Geautomatiseerd huis


In Deel 1vriend van Automated House, MarkB, begon zijn slimme huis om te bouwen naar het gebruik van Shelly-modules en in Deel 2 hij creëerde een slimme EV-oplader. Deze keer upgradet hij zijn warmwatersysteem…


Wij hebben geïnstalleerd Drayton iTRV’s met een 3 kanaals controller, één zone voor de woonruimte, één voor de slaapkamers en de derde zone voor heat water, daarover lees je hier.

Terwijl we de verwarming regelen through de iTRV’s en Wiser kamerthermostaten, is het warme water afhankelijk van een eenvoudig schema en een traditionele bimetaalschakelaar op de warmwatercilinder. Dit lijkt een voor de hand liggend gebied dat Drayton de huiseigenaar een verbeterde sensor zou kunnen bieden om de regeling van het warme water te digitaliseren en de tanktemperatuur zichtbaar te maken, maar het levert ons ook een ander Shelly-project op.

Er zijn een paar problemen met de huidige configuratie. Het warme water heeft een huge verwarmingsschema, waarbij de boiler vroeg in de ochtend en laat in de middag aanstaat om het water te verwarmen. Als iemand overdag veel heat water verbruikt, kan het zijn dat de aan-fase van de ketel niet lang genoeg is om voldoende warmte te leveren om de warmwatercilinder te recupereren. Ook als er na de late namiddag veel heat water wordt gebruikt, moet iemand een boostcyclus activeren.

Ik heb ook een Photo voltaic iBoost die overtollige stroom van mijn PV-installatie naar een verwarmingselement zal leiden. Er zijn momenten waarop het water uit de kraan kokend is, maar de boiler blijft het water verwarmen. Dit kan worden veroorzaakt door een duidelijke gelaagdheid van het water of door de onnauwkeurigheid van de bimetaalthermostaatschakelaar. Hoe dan ook, ik verbrandde brandstof terwijl dit vermeden kon worden.

Er werd gezocht naar meer controle, maar zonder al te ingewikkeld of duur te worden, en Shelly zou het antwoord geven. Met de Shelly Add On-modules kunnen temperatuursondes of externe schakelaars worden toegevoegd. Deze modules piggyback a Shelley 1 of Shelly 13.00 uur en maak verbinding met de GPIO-header.

We hebben besproken hoe we Shelly-apparaten konden gebruiken om een slim licht of een slimme EV-oplader en voor dit undertaking zal ik Shelly 1 opnieuw gebruiken, maar deze keer met de toevoeging van een temperatuur-add-on-module.

Shelly Smart Home Controle van warm water
Shelly 1 met temperatuuradd-on en temperatuursondes

De Shelly-add-onmodule

Ik zal dit beginnen met de gebruikelijke waarschuwing: dit is een illustratie van hoe ik Shelly-apparaten gebruik en het is geen gedetailleerde tutorial. Netspanning kan dodelijk zijn, ernstig letsel veroorzaken of schade aan eigendommen en apparatuur veroorzaken. Zorg ervoor dat u alleen werk uitvoert waarvoor u bekwaam bent of waarvoor u bent opgeleid en dat u voldoet aan de plaatselijke regelgeving.

Ik heb de Shelly 1 voorzien van een lokale 240V-voeding om het apparaat van stroom te voorzien. Ik heb de vorige thermostaataansluitingen aangesloten op de spanningsvrije in- en uitgangscontacten van de Shelly 1. Nadat alle hoofdverbindingen waren gemaakt, was het tijd om de Add On huge te klikken. Er zitten drie vliegkabels op waar ik de drie temperatuursondes op zou aansluiten through 3 Wago-connectoren. Er werden veerbelaste connectoren meegeleverd, maar mijn verslaving aan Wago betekende dat ik ze gebruikte omdat ze robuuster aanvoelden. Ik gebruik regelmatig adereindhulzen op gevlochten kabels om een ​​goede verbinding en geen losse draden te garanderen, vooral als ik kabels van zeer fijne dikte gebruik.

Shelly DWH-tankcontrole
320L warmwatercilinder met dubbele spoel en 3 thermozakken – EN – Shelly 1 met Add On en drie aangesloten temperatuursondes

Eenmaal verbonden herkent de Shelly-app automatisch de aanwezigheid van de Add On en zijn de temperatuursondes en nieuwe opties beschikbaar op het dashboard van het apparaat.

Het Shelly 1-menu wordt uitgebreid met externe sensoren en temperatuurautomatiseringen – EN – Instelopties voor temperatuursondes

Vervolgens gaan we de temperatuursensoren instellen door de meeteenheden in te stellen, in mijn geval graden Celsius. Dan is het tijd om de sensoren een naam te geven, in deze opstelling zijn dat simpelweg Boven, Midden en Onder. De bovenkant meet de temperatuur aan de uitgang van de cilinder, de middelste was de locatie van de traditionele bimetaalschakelaar en de onderkant was een reservevak op de cilinder bedoeld voor zonne-energie. Deze drie sondes zouden mij een goed overzicht geven van wat er met de cilinderinhoud gebeurde.

De volgende stap was het gebruik van de temperatuurautomatisering om het relais aan en uit te zetten. Ik heb 65 graden gekozen als de uit-temperatuur en 40 als de aan-temperatuur. Dit betekende nu dat ik de vorige thermostaat had vervangen door een nauwkeurigere opstelling en dat ik zicht zou hebben op de developments van de watertemperatuur.

Het volgende deel van het probleem was ervoor te zorgen dat de ketel aan zou gaan als de cilinder onder de minimumtemperatuur zakte. Daarvoor zou een tweede Shelly 1 nodig zijn, aangesloten op de ketel. Ik had een controller ontworpen en gebouwd die de ketel zou inschakelen en een van de drie zonekleppen zou openen, afhankelijk van welke zone verwarming nodig had. Dit betekende jaren geleden dat er kabels naar de zonethermostaten moesten worden gelegd, maar nu met Shelly deze kabels kunnen worden vervangen door Shelly-apparaten, is dat geen geweldige vooruitgang!

Klep- en ketelcontroller voor 3 zones – EN – Relais voor heat water in Zone 3 vervangen door een Shelly 1

De controller gebruikt drie conventionele relais, maar nu zou het warmwaterzonerelais worden vervangen door een Shelly 1. Telkens wanneer deze Shelly werd aangezet, ging de ketel aan en ging de warmwaterzoneklep open. De live-uitvoer van de Drayton Wiser zou worden gebruikt als de Change-invoer voor de Shelly 1, waarmee de bestaande functionaliteit wordt gerepliceerd.

Met deze Shelly 1 op zijn plaats kon ik ook de Direct System to System-functionaliteit gebruiken. Toen de temperatuur op de middelste temperatuursonde onder de 40 graden daalde, kon ik het apparaat bij de ketel vertellen om in te schakelen, ongeacht het Drayton Wiser-schema.

Directe apparaat-naar-apparaat-besturingsconfiguratie – EN – Zichtbaarheid van temperaturen en trendgegevens beschikbaar om te downloaden en verdere analyse

Dit undertaking illustreert de kracht van Shelly, het vermogen om afzonderlijke apparaten op een nauwkeurige en logische manier met elkaar te verbinden. Dit geeft ons ook meer controle, consolation en energie-efficiëntie.

Houd ons in de gaten voor meer slimme situation’s waarbij Shelly-apparaten de kern van de oplossing vormen.

Laatste replace op 10-12-2023 / Partnerlinks / Afbeeldingen van Amazon Product Promoting APILEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here