Home Technische gadgets voor thuis Zal Matter Good Dwelling Unity brengen in 2022? – Geautomatiseerd huis

Zal Matter Good Dwelling Unity brengen in 2022? – Geautomatiseerd huis

0
Zal Matter Good Dwelling Unity brengen in 2022?  – Geautomatiseerd huis


Ik heb terugverwezen naar dit bericht over a Good Dwelling-utopie vele malen sinds ik het 14 jaar geleden schreef.

In de tussenliggende jaren zijn er veel valse signalen geweest toen de kanshebbers om het “X”-protocol te worden, kwamen en gingen. Maar misschien zal 2022 eindelijk het slimme huis ontketenen.

Vooruitgang is belangrijk

In 2014 kondigde Nest Thread aan, hun nieuwe draadloze mesh-netwerkprotocol voor het slimme huis. Dit was een grote stap richting “X”, omdat het, belangrijker nog, op IP gebaseerd was. Bovendien zorgde het voor een energiezuinige kant van het netwerk, dat over 6LoWPAN liep, vergelijkbaar met zigbee, en beter geschikt voor sommige apparaten dan energieverslindende Wi-Fi.

In 2017 waren er verdere ontwikkelingen met de launch van Puntpuntbeschreven als “de universele taal van de Zigbee Alliance voor het IoT”

Logo's van Matter-partners

Nog eens twee jaar later zagen we in 2019 de verrassende aankondiging dat enkele grote rivalen, waaronder Apple, Google en Amazon, samenkwamen om te werken aan de Linked Dwelling over IP-project. Destijds schreef ik –

Is. Dit. Eindelijk. De. Een? Wie weet zijn er al zoveel valse begins geweest, waarvan er een aantal veelbelovend leken. Maar er zijn hier een aantal grote namen en, nog belangrijker, krachtige rivalen die samenkomen om aan het probleem te werken. Het feit dat de domotica-industrie toegeeft dat er een probleem is en dat deze grote spelers samenkomen, moet een goed teken zijn.

De Zigbee Alliance veranderde haar naam in de Connectiviteitsstandaarden Alliantie en in mei vorig jaar was de ongemakkelijke bijnaam ‘Linked Dwelling over IP-project’ vervangen, omgedoopt tot “Matter”.

Het persbericht beloofde destijds dat Matter “deze barrières voor de groei en acceptatie van IoT – interoperabiliteit, ommuurde tuinen en complexiteit” zou doorbreken, “nieuwe ervaringen voor de gebruiker” zou brengen met “meer verbindingen tussen meer objecten” en uiteindelijk “meer zou bieden manieren om slimme huizen en gebouwen te laten neuriën”.

Matter-logo

Met Matter kunnen sensible home-apparaten lokaal met elkaar communiceren, rechtstreeks through Wi-Fi of Thread. Dit misplaced veel van de nadelen op van Cloud-only-systemen met hun zorgen rond veerkracht, beveiliging en privateness. Hoewel het de behoefte aan veel van die hubs en netwerkbruggen kan wegnemen, heb je er misschien nog steeds een paar nodig.

Matter draait op Wi-Fi en die Thread-laag die we al noemden. Het systeem gebruikt Bluetooth LE voor de installatie, internet als veel andere systemen van vandaag, en maakt gebruik van een open-source aanpak.

Is alles dan rooskleurig? Welnu, er bestaat nog steeds de mogelijkheid dat sommige producten niet alle aspecten van andere producten in het systeem ondersteunen en de groep moet onerous werken om te voorkomen dat we teruggaan naar de dezelfde oude puinhoop die ons hier heeft gebracht.

Wat zal 2022 brengen?

We zouden de eerste Matter-apparaten eind dit jaar moeten zien verschijnen, hoewel dat ertoe kan leiden dat sommige klanten het grootste deel van 2022 wachten met sensible home-aankopen, in afwachting van het verschijnen van het Matter-logo op de doos? Het zou goed zijn om duidelijkheid te krijgen van fabrikanten over welke bestaande SKU’s de standaard zullen ondersteunen. Aan de ontwikkelingskant dit nieuw aangekondigde chip met Wi-Fi 6 moeten Bluetooth 5.2 en 802.15.4 OEM’s helpen nieuwe Matter-producten te ontwikkelen.

Met de mogelijkheid om de Apple Dwelling-app en Siri, Amazons Echo en andere Alexa-apparaten plus de Google Assistent samen te brengen, zou Matter heel snel heel groot moeten worden. Met deze belangrijke spelers in de zelf-installeerbare sensible home-ruimte aan boord lijkt Matter verleidelijk dicht bij het worden van die interoperabiliteit sensible home-standaard, de ontbrekende schakel die de industrie nu al bijna twintig jaar tegenhoudt.

Het begint de onzichtbare lijm te worden die het doe-het-zelf-slimme huis met elkaar verbindt, en dat zou wel eens genoeg kunnen zijn om een ​​hele industrie tot enorm mainstream succes te maken. De tijd zal het leren.


Luister naar deze Vergecast-podcast op Matter…LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here