Home Thuis tuinieren Zelfgezaaid versus onkruid: kun jij de magische balans bereiken? – De middelgrote tuin

Zelfgezaaid versus onkruid: kun jij de magische balans bereiken? – De middelgrote tuin

0
Zelfgezaaid versus onkruid: kun jij de magische balans bereiken?  – De middelgrote tuin


23 juni 2019
Geplaatst in: Tuintrends & design, Dieren in het wild en eco

Ik heb nagedacht over de balans van zelfgezaaid versus onkruid in mijn tuin dit jaar.

Juni is de beste tijd voor zelfgezaaide tuinen

Dit is mijn belangrijkste grens. In mei en juni staat hij vol met zelfgezaaide alliums. lychnis coronaria, euphorbia en een zelfgezaaide Rosa glauca vooraan bij de financial institution.

Wij zijn ieder jaar geopend voor de Faversham Open Gardens & Backyard Market-dag Het is altijd op de laatste zondag van juni. En juni is de beste tijd van het jaar voor zelfzaaiers in mijn tuin.

Dus ik ben bezig met wat last-minute drukwerk. En ik vraag me, zoals altijd, af of ik de juiste balans heb tussen zelfgezaaide planten en onkruid.

Als tuinschrijver Helen Jemmvertelde me ooit – je moet een behoorlijk deskundige tuinman zijn om het verschil te zien tussen zelfgezaaid en onkruid als ze allebei klein zijn.

En toen ik zestien jaar geleden voor het eerst in deze tuin kwam, wist ik niets van tuinieren. En ik had het erg druk, waardoor ik vaak geen tijd had om grondig te wieden, al hadden we wel wekelijks een paar uurtjes betaalde tuinhulp.

Het resultaat van mijn verwaarlozing is dat onze junituin een wemeling is van zelfgezaaide planten. Maar ook het onkruid in mijn tuin is verschrikkelijk.

Ofwel heb ik de balans tussen zelfgezaaid en onkruid niet goed. Of er is geen evenwicht te bereiken. Misschien kan het een niet zonder het ander.

Zelfgezaaide alliums en euphorbia

Beide units alliums en de euphorbia zijn zelfgezaaid. Ik heb de euphorbia echter vijftien jaar geleden oorspronkelijk uit zaad gekweekt en sindsdien raast hij door de tuin. Ongeveer 10 jaar geleden kocht ik een paar alliums (Allium Christophii en Allium Purple Sensation). Sindsdien hebben ze zichzelf gewoon opgelost.

Wordt onkruid ‘in de mode’?

Echter, na naar dit jaar te zijn gegaan RHS Chelsea Bloemenshow, Ik voel me positiever over mijn onkruid. In de David Harber Savills-tuin groeiden boterbloemen door spleten heen, en in de Welcome to Yorkshire-tuin stonden brandnetels. Op de Canals and Rivers Belief-tuin bij BBC Gardeners World Dweller was aanmoediging om je graskanten ruig te houden.

Is mijn tuin onderdeel van een nieuwe golf? Of zullen we over een paar jaar allemaal spijt krijgen van onze nieuw gevonden, ontspannen houding ten opzichte van onkruid, als we merken dat we erdoor worden gewurgd?

Zelfgezaaid versus wees - veel onkruid ziet er erg mooi uit

Deze gele wiet staat heel mooi in de schaduw, met op de achtergrond eikenbladige hortensia’s en zelfgezaaide engelwortel. Ik heb geprobeerd het te identificeren, maar het dichtst bij ben ik gekomen is ‘nipplewort’ of Lapsana communis. Corrigeer mij alstublieft als ik het verkeerd heb.

Is de balans tussen zelfgezaaid en onkruid psychologisch?

Een paar vrienden die betrokken zijn bij de NGS heb mij gevraagd of ik er ooit aan heb gedacht om mijn tuin open te stellen. Ik heb het onkruid uitgelegd, waarbij ik me meestal nogal beschaamd voelde.

Maar nu ik bij Chelsea ‘onkruid’ heb gezien, zou ik kunnen uitleggen dat ik streef naar een balans tussen zelfgezaaid versus onkruid. Het is eigenlijk mijn tuinierstijl. Ik hoef me er niet langer voor te schamen.

Zelfgezaaide planten en onkruid

Dit mattress heeft absoluut niet de juiste balans tussen zelfzaaiers en onkruid. Er is vreselijke winde, plus braamstruiken, plus brandnetels. Maar ik wied het wel, dat beloof ik. Ik denk erover om er een veld met wilde bloemen van te maken en de brandnetels te laten bloeien zodat de vlinders ervan kunnen genieten. Maar de winde heeft zelfs zelfgezaaide venkel teruggeslagen, dus dit gelukkige idee is misschien niet mogelijk.

Maar het is belangrijk om eerlijk te zijn. Zelfzaaiers zijn heerlijk, free of charge en heerlijk relaxed, maar mijn tuin staat vol met onkruid omdat ik een beetje lui ben met wieden. En daar schuilt geen deugd in.

En wieden is zeker gekoppeld aan zelf zaaien, zelfs als je een ervaren tuinier bent. Toen ik voor het laatst schreef over de beste zelfzaaiende planten, vertelden enkele deskundige tuiniers me dat planten ‘nooit uit zichzelf zaaien’ in hun tuinen. Deze klacht komt echter alleen van mensen die ijverige onkruidbestrijders zijn en tuinen vol prachtige bloemen hebben die ze daadwerkelijk hebben geplant.

Structuur helpt je weg te komen van onkruid

Een reden waarom mensen in eerste instantie niet beseffen dat mijn tuin vol onkruid staat, is dat de meest onkruidachtige delen een sterke structuur hebben. De linker achterrand is besmet met winde, tepelkruid (als dat zo heet), dokken en meer.

Maar van een afstand verhullen de sierlijke Robinia frisia en de op maat gemaakte contouren van gesnoeide hulst- en steeneiken de warboel eronder.

Een sterke tuinstructuur leidt af van onkruid

Zoek het onkruid! Je moet van dichtbij gaan, maar de bezoekers van de Faversham Open Gardens van aanstaande zondag zullen dat wel doen. Misschien kom ik er dan achter of het zeker tepelkruid heet of niet.

Interessant is dat de andere border aan de achtermuur minder wieden nodig heeft dan waar dan ook in de tuin. Het zit vol met Japanse anemonen. Kan dit met elkaar verbonden zijn? Kunnen Japanse anemonen überhaupt de winde verslaan?

Eén jaar wieden bespaart zeven jaar zaaien

Er bestaat geen twijfel dat dit gezegde waar is. Ik besteed nu waarschijnlijk internet zoveel tijd aan het wieden als degenen met onberispelijke tuinen die nooit hebben toegestaan ​​dat onkruid de overhand krijgt. Een van de belangrijkste argumenten in het debat over zelfzaaien versus onkruid is dat het bijna onmogelijk lijkt om niet beide te hebben.

Deze week heb ik een zak van een ton vol onkruid gevuld. En ik heb een geweldige vriend die zegt dat wieden een goede stressverlichter is. Ze heeft dit jaar haar stress verlicht met ongeveer vijf zakken van één ton.

Dus hoewel ik dol ben op de meer ontspannen aanpak van de Chelsea Flower Present en Gardener’s World Dwell van dit jaar, denk ik dat we eerlijk moeten zijn over de gevolgen.

Zelfgezaaide groenten zijn bijvoorbeeld peterselie, rucola en spinazie.

Zelfs de groentebedden hebben zelfzaaimachines: peterselie, koriander, rucola, spinazie en Oost-Indische kers. Ze liggen in het verre mattress, rechtsboven op deze foto. Op de voorgrond staat een selectie van veel voorkomende onkruiden.

Zet de maaier weg…

Een van de beste dingen die u kunt doen voor de dieren in uw tuin en voor het milieu, is uw maaier opbergen. Of gebruik hem minder.

Met de juiste behandeling moet het resultaat een prachtig weidegazon zijn. Lees meer in Hoe maak je een mini-weidegazon?.

U zult echter moeten beslissen welke planten in uw gazon wilde bloemen zijn en welke onkruid.

En je moet het verderfelijke, meerjarige onkruid verwijderen en de wilde bloemen erin laten. Voor meer advies, zie Fouten in weidegras en hoe u deze kunt vermijden.

Dus wat is de conclusie over zelfgezaaid versus onkruid?

Vorig jaar schreef ik een bericht over het maken van een mini-weide in uw tuin. Het lijkt misschien zo simpel als simpelweg ‘het gazon niet maaien’. Maar nadat ik met veel mensen had gesproken die miniweides in hun middelgrote tuin hebben, besefte ik dat er werk bij komt kijken. Maar het is een ander soort werk en het vindt plaats op een ander tijdstip.

Als je besluit om voor een meer ontspannen zelfgezaaide en onkruidvriendelijke tuin te gaan, geldt hetzelfde. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs minder werk te zijn. Maar misschien previous het beter bij je. Het previous bij mijn tuinierstijl en misschien ook bij die van u.

Maar laat u niet misleiden door te denken dat het om onderhoudsarm tuinieren gaat. Degenen die regelmatig wieden en een wiet eruit trekken zodra de kop omhoog komt, besteden waarschijnlijk uiteindelijk minder tijd aan het wieden dan de relaxation van ons. WAAR onderhoudsarm tuinieren iHet gaat over gemakkelijk te verzorgen struiken en goed geplande, harde landschapsarchitectuur.

Waar kunt u kaartjes kopen voor Faversham Open Gardens

Kaarten kosten € 6,- of € 10,- voor twee, verkrijgbaar bij de receptie Faversham-vereniging, 13 Preston St of de kraam van Faversham Open Gardens op de Market Place vanaf half mei. U kunt ze ook opgestuurd krijgen als u belt naar 01795 534452. Bij de individuele tuinen zijn geen kaartjes te koop.

En voor een overzicht van prachtige (onkruidvrije) tuinen die je het hele jaar door kunt bezoeken, zie de NGS Geel Boek. (Hyperlinks naar Amazon zijn aangesloten, zie openbaring.)

En bekijk de middelgrote tuintuinrondleiding in juni

Speld om zelfgezaaid versus onkruid te onthouden

Zelfzaaiers versus onkruid: hoe u de juiste balans kunt vinden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here