Home Meubilair Ik denk aan Jere Osgood, een stille vernieuwer die hout naar zijn hand zette

Ik denk aan Jere Osgood, een stille vernieuwer die hout naar zijn hand zette

0
Ik denk aan Jere Osgood, een stille vernieuwer die hout naar zijn hand zette


Foto hyperlinks: Jonathan Binzen

Korte inhoud: Terugkijkend op het meubilair en de filosofie van Jere Osgood, die op 10 oktober 2023 stierf. Zijn stoelen, kisten en bureaus overschreden de grenzen van traditionele vormen en bouwmethoden ruimschoots, terwijl ze stevig geworteld bleven in functie, ergonomie en geluidsstructuur .


Toen Jere Osgood op 10 oktober stierf, verloren we een van de grootste meubelmakers van de afgelopen halve eeuw. Osgood was even begaafd als ontwerper en als vakman en was een meedogenloze vernieuwer, die meubelvormen ontwikkelde die we nog nooit hadden gezien en constructiemethoden waar we nooit van hadden gedroomd. Zijn stoelen, kisten en bureaus overschreden de grenzen van traditionele vormen en bouwmethoden ruimschoots, maar toch bleef het werk stevig geworteld in functie, ergonomie en geluidsstructuur.

Osgood, geboren in 1936 en opgegroeid op Staten Island in New York Metropolis, werkte als jongen in de kelderwinkel van zijn vader en begon daar een meubelbedrijf voordat hij een tiener was. Tegen de tijd dat hij op 22-jarige leeftijd naar de College for American Craftsmen van het Rochester Institute of Know-how (RIT) ging, verkocht hij al tien jaar meubels en bevond zijn werk zich in galerijen in New York Metropolis.

Ondanks dat hij pijnlijk verlegen was, begon Osgood niet lang nadat hij RIT had verlaten les te geven; hij gaf parttime les aan de Craft College students League in Manhattan, daarna fulltime aan het RIT en uiteindelijk, van het midden van de jaren zeventig tot het midden van de jaren tachtig, aan het Boston College’s Program in Artisanry. Bij de BU leidde hij samen met mededocent Alphonse Mattia een grote bloei van jonge meubelmakers. Onder de buitengewone studenten bevonden zich Michael Hurwitz, Tom Hucker, Wendy Maruyama, James Schriber, Garrett Hack, Tim Philbrick en David Lamb. Osgood was een leraar die zijn lippen stijf op elkaar hield (Hurwitz schat dat er ongeveer één zin les per week op hem kon worden gerekend), maar hij had een diepe influence op zijn studenten door de kracht van zijn werk en zijn toewijding eraan.

secretaire met koepelvormig blad dat op een punt uitkomt
“Ik realiseerde me al vroeg dat er twee afzonderlijke composities waren: het bureau als het gesloten was, en het bureau als het geopend was. Ik heb lang aan de binnenkant gewerkt als een definitieve vorm op zich.”

Om iets van Osgoods gedachten over zijn werk te verduidelijken, hebben we hier citaten verzameld uit een reeks interviews die deze rustige vakman door de jaren heen heeft gegeven.

Onderwijs

Toen Osgood eind jaren vijftig bij RIT aankwam, was zijn leraar Tage Frid verbijsterd toen hij ontdekte dat Osgood, die tot dan toe autodidact was, zijn eigen methoden voor schrijnwerk had ontwikkeld, en Frid vertelde zijn leerling dat hij alles moest afleren wat hij wist. . Osgood was misschien verlegen, maar hij bleef onbewogen. Jaren later zei hij, verwijzend naar Frid: “Mensen zullen zeggen: ‘Ontwerp rond de beschikbare technieken’, maar ik denk niet dat dat juist is. Als je iets belangrijks te zeggen hebt in je ontwerpwerk, ben je verplicht om een ​​manier te vinden om het te maken. Ik besteed niet al mijn tijd aan het bedenken van nieuwe technieken, maar ik heb er wel een paar geperfectioneerd.”

In de jaren zestig begon Osgood manieren te onderzoeken om kaststukken te bouwen door gebruik te maken van wat hij samengestelde laminering noemde – een kruising tussen gebogen laminering en samenwerken. Toen hij de techniek eenmaal had ontwikkeld, besteedde hij vijf decennia aan het perfectioneren ervan in een reeks kisten en bureaus. “Ik had altijd het gevoel dat er in traditionele bombékisten een verschrikkelijke houtverspilling plaatsvond; ze krijgen hun rondingen door kilo’s en kilo’s hout te verwijderen. En bij RIT werd ik blootgesteld aan gevormde en gesneden vormen, gelamineerd met zwaar materiaal en vervolgens in rondingen gevormd met een lichaamsslijpmachine, enzovoort. Ik wilde daar niets mee te maken hebben, omdat ik vond dat de esthetiek te vreemd was aan het materiaal.”

Dressoir met drie laden en bredere bovenkant dan basis
“Terwijl veel houtbewerkers hun meubels zwaarder maakten, werd de mijne steeds lichter. De vormen in mijn werk komen voort uit het buigen van het hout tot een lichte schil in plaats van het verwijderen van hout.”

Wendell Fort, die lesgaf aan het RIT en internet buiten Rochester werkte, had een krachtige influence op het veld. In de jaren zestig en zeventig beïnvloedden zijn monolithische, op stapels gelamineerde stukken vele andere makers. Maar niet Osgood. “Ik bevond me aan de andere kant van het ontwerpspectrum. Terwijl veel houtbewerkers hun meubels zwaarder maakten, werd de mijne steeds lichter. Ik legde meer nadruk op het vooraf plannen dan op het vormgeven. De vormen in mijn werk komen voort uit het buigen van het hout tot een lichte schaal in plaats van het verwijderen van hout. Ik besteed mijn tijd liever aan het tekenen en maken van mallen dan aan het weghakken van hout.”

Rolbureau met gebogen poten
“Ik heb me vrijer gevoeld met de bureauvorm; het kan open ruimtes hebben om de massieve in evenwicht te brengen, en het is een toevluchtsoord voor sculpturale vormen.”

Osgood had drie jaar architectuur gestudeerd aan de Universiteit van Illinois voordat hij naar het RIT ging, en de tekenvaardigheden die hij in Illinois opdeed, werden een integraal onderdeel van zijn meubelontwerpproces. “De tekeningen voor mijn grote werken zijn killers. Een bureau kan het resultaat zijn van 35 of 40 verschillende tekeningen: secties en geroteerde secties en bovenaanzichten over de zijaanzichten heen. Het is gewoon een puinhoop; Ik hou er niet van om mijn hersenen zoveel pijn te doen. Maar ik zou niet zonder hen kunnen.”

Op ontwerp

De schaalbureaus van Osgood behoren tot de meest esthetisch expressieve en technisch indrukwekkende Amerikaanse stukken gemaakt in de 20e eeuw. Over hen zei hij: ‘Ik heb me vrijer gevoeld met de bureauvorm dan met de ladekast, die een duidelijker massa heeft; de kist heeft een massieve vorm, terwijl het bureau open ruimtes kan hebben om de massieve delen in evenwicht te brengen. Het bureau is een toevluchtsoord voor sculpturale vormen.” Eén facet van het ontwerpen van zijn bureaus vormde een voortdurende puzzel. “Ik realiseerde me al vroeg dat er twee afzonderlijke composities waren: het bureau als het gesloten was, en het bureau als het geopend was. Ik heb lang gewerkt aan de binnenkant als een definitieve vorm op zich. Misschien zijn sommige van de interieurs die ik heb gedaan te aside. Weet je, als je een zaadpeul opensnijdt, zit er binnenin een structuur die zichzelf is, maar die heel goed in harmonie is met de uiterlijke vorm van de peul. Dus ik denk dat ik daar nog wat moet studeren.”

Osgood maakte lange dagen in zijn winkel in New Hampshire, maar doorgaans maakte hij elke dag een wandeling door het bos. “Het is belangrijk voor mij om de natuur in te gaan, waar de dingen zich in een vormende fase bevinden. In een museum is alles wat je ziet voltooid, terwijl het in het bos een voortdurend, levend proces is.”

hoge opstapkruk met gebogen poten

“Ergens vroeger werd ik ontevreden over vierkante meubelvormen. In de natuur – met de waterstroom, de beweging van de lucht, de groei van bomen – zijn er geen rechte hoeken; er zijn niet veel platte vlakken. In de natuur zie je al deze samengestelde vormen voortdurend, en die heb ik in verband gebracht met meubels.’

Natuurlijke vormen waren een inspiratiebron voor Osgood, maar hij vertrouwde er nooit op als een nauwkeurig sjabloon, internet zomin als hij specifieke geometrische vormen gebruikte. “Nadat ik wiskundecursussen had gevolgd op de universiteit, begon ik parabolische curven uit te tekenen voor de kommen en borden die ik aan het maken was. Maar ergens onderweg besefte ik dat ik beter en gevoeliger werk zou krijgen als ik dat niet deed; dat ik op mijn persoonlijke, irrationele oog moest vertrouwen in plaats van op een wiskundige vorm. Je krijgt deze kleine eigenaardigheden in je rondingen als je ze met de hand tekent.

Eén gebeurtenis die de ontwikkeling van Osgood als ontwerper mede vormgaf, vond al vrij vroeg plaats. “Toen ik 19 of 20 was, kwam ik het werk van Wharton Esherick tegen in New York Metropolis. Wat hij deed, was mij laten inzien dat het prima was om dingen op je eigen manier te ontwerpen. Ik wilde de vrijheid die ik zag in het werk van Esherick, en ik wilde niet de beperkingen die ik zag in commercieel meubilair.”

De stukken van Osgood kunnen uitingen van pure vorm lijken. Op de vraag of hij ooit in de verleiding was gekomen om nut en ergonomie in zijn werk op te geven en beeldhouwkunst na te streven, zei hij: ‘Ik zou mijn positie op deze planeet totaal moeten veranderen, omdat ik wil dat meubels functioneel zijn. Ik controleer altijd de hoogte en vrije ruimte, diepte enzovoort in verband met het gebruik ervan. Dus in dit leven kom ik daar misschien niet aan toe.”

kast die buigt en uitpuilt
“De lichte rondingen en uitstulpingen van de kast zijn een poging om terug te keren naar de organische oorsprong van het hout – zijn boomheid – die platte planken niet uitdrukken.”

Osgood was de apotheose van de ontwerper/maker: even getalenteerd en betrokken als ontwerper als als vakman. “Het proces van het maken van een stuk is ontzettend belangrijk voor mij; het is het ontwerpen maar ook het daadwerkelijk maken in de winkel waar ik zo veel mee bezig ben. En dat is niet iets dat samengaat met het voltooide stuk. De klant kan de ervaring van het maken van dat stuk niet kopen, en ik kan het hem niet geven.”

In 2004 werkte Osgood al zestig jaar met hout. Maar hij was niet langzamer gaan rijden. ‘Ik zou graag willen dat ik blijf leren,’ zei hij toen. “Ik begrijp de formulieren waarmee ik werk beter dan 25 jaar geleden, of zelfs 10 jaar geleden. Er zal dus een race tegen de biologische tijd plaatsvinden om te zien hoe de komende 10 of 20 jaar zullen verlopen. Maar ik denk graag dat het beter met mij gaat.”

stoel met gebogen rugleuning

Een blijvende erfenis

Tom Hucker studeerde bij Osgood aan het Program in Artisanry, waar Hucker, volgens zijn eigen omschrijving, ‘een verlegen, mager type in de hoek’ was. Hucker is uitgegroeid tot een van de meest talentvolle meubelmakers van zijn generatie. Over zijn voormalige leraar zegt hij: ‘Ik beschouw Jere als de John Coltrane van de houtbewerking; Coltrane veranderde de compositorische benadering van muziek, en voor mij is dat Jere. Hij is zo goed in wat hij doet dat hij het zich kan permitteren om te improviseren.”

Een van Osgoods studenten aan het RIT was Richard Newman, een maker die bekend stond om het stratosferische niveau van zijn vakmanschap. Toen hij in 1968 een mahoniehouten ladekast zag die Osgood had gemaakt met behulp van zijn lamineringstechniek met samengestelde balken, zegt Newman: ‘Ik was stomverbaasd. Het was het meest verfijnde meubelstuk dat ik ooit in mijn leven had gezien.” Het zien van die kist overtuigde Newman ervan om een ​​jaar terug te keren naar RIT om bij Osgood te studeren. “Jere sprak heel welsprekend over zijn werk”, zei Newman. ‘Ik weet nog dat ik wilde dat hij nog wat meer zou zeggen, maar dat was niet zijn manier. Hij had een mooie bescheidenheid, maar toch was hij zelfverzekerd en stoutmoedig als een vakman.

Zie zijn artikelen voor meer informatie over OsgoodConische laminering”, FWW #14EnSamengestelde curven buigenFWW #17en het profiel van Jonathan Binzen, De beste houtbewerker waar je nog nooit van hebt gehoord,” FWW #225.

Foto’s, tenzij anders aangegeven: met dank aan Jere Osgood

Van Fijne Houtbewerking #308

GRATIS PDF downloaden

wanneer u hieronder uw e-mailadres invult.

Bekijk PDF


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here