Home Technische gadgets voor thuis Raspberry Pi 5 gaat onder de röntgenfoto

Raspberry Pi 5 gaat onder de röntgenfoto

0
Raspberry Pi 5 gaat onder de röntgenfoto


De meeste Hackaday-lezers zullen tot op zekere hoogte weten wat er in hun pc zit, ook al is dit alleen op blokdiagramniveau met een opsomming van de randapparatuur. Maar wat is fysiek op een trendy computerbord? (Jeff Geerling) heeft een Raspberry Pi 5 onderworpen aan een medische beeldsensor, en deelt met ons de vele lagen onderdelen en PCB’s die hij daar aantrof. Met een zeslaags bord en een hoop grote BGA-chips erop is er veel om naar te kijken.

Voor lezers die gewend zijn om met printplaten te werken, zullen de technieken die bij het ontwerp betrokken zijn waarschijnlijk niet nieuw zijn. Voor ons ligt de magie in de schaal. Het enorme aantal verbindingen op het bord is indrukwekkend genoeg, maar wanneer het mogelijk wordt om in het SoC-pakket te kijken, wordt het duidelijk dat er een interne PCB is met enkele van de kleinste through’s die we ooit hebben gezien. (Jeff) laat ons vervolgens deel voor deel het bord zien, en herinnert ons er onderweg aan dat enkele van de eerste Pi-borden herwerkt moesten worden om Ethernet-aansluitingen zonder magnetisme te vervangen.

Deze spookachtige beelden hebben een schoonheid die misschien niet zichtbaar is voor iemand die niet obsessief naar een PCB in een CAD-pakket heeft gestaard terwijl deze vorm krijgt. De afbeeldingen tonen het werk van de PCB-ontwerper op fijne schaal. We zouden bijna zo ver gaan om te suggereren dat ze gezien moeten worden als beeldende kunst in plaats van als industrieel ontwerp. Kijk eens, de video staat onder de pauze.

Als deze kunst een beetje groot voor je is, dan kijk naar ASIC-ontwerp – wat de zaken terugbrengt naar het microscopische niveau van de gedoteerde siliciumstructuren in deze verbazingwekkende chips.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here