Home Meubilair Bouw een klassieke Ming-tafel, deel 2

Bouw een klassieke Ming-tafel, deel 2

0
Bouw een klassieke Ming-tafel, deel 2


Korte inhoud: Dit stuk is rechtstreeks gekopieerd van een 400 jaar oude tafel uit de Ming-dynastie en ziet er schoon en eenvoudig uit, maar is gebouwd met een ingewikkeld systeem van schrijnwerk, waarvan het meeste verborgen is. De lijmloze verbindingen, verstekvormige doorlopende pennen, een tand-en-groef bovenpaneel met kruisschoren verbonden door glijdende zwaluwstaartverbindingen, gespreide poten en een complicated schort- en borstweringsysteem zijn lastig en vereisen geduld en scherpe slijpvaardigheden. De beloning is groot: een prachtige tafel met een wonderbaarlijk complicated, in elkaar grijpend systeem van schrijnwerk; gerealiseerd zonder lijm. Deel 2 van tweedelig serie begonnen in nummer 306.


Als je zorgvuldig de stappen hebt gevolgd die ik heb beschreven in deel één van “Bouw een klassieke Ming-tafel” (FWW #306), is uw tafel grotendeels gebouwd. In deel twee beschrijf ik de processen die voor ons liggen: het plaatsen van de poten aan het blad, het bouwen van de plank met de vastgezette pennen en het aanbrengen van het schort rond de uiteinden van de tafel met volledig blinde verstekzwaluwstaarten. Al deze handelingen worden natuurlijk lastiger gemaakt door die subtiele (en mooie) spreiding van de benen. Maar volhard: er wacht een geweldige, historische tafel!

Klassieke Ming-tafel

Het bouwen van de plank

Internet als het tafelblad heeft de plank een body rond een zwevend paneel. Het body krijgt aan de buitenrand een ondiep halfrond profiel met kralen. Omdat ik de freesbits niet de exacte vorm van het profiel van de originele tafel kon vinden, benaderde ik de snede met twee bits – een bullnose-bit met de volledige straal en een thumbnail-kralenbit – en deed vervolgens wat met de hand. Er was een harde plek in het profiel waar de twee gerouteerde rondes elkaar ontmoetten, en ik heb het gestroomlijnd met een schoudervlak gevolgd door handmatig schuren.

Cameron snijdt het vormprofiel op de freestafel met een bullnose-bit met een halve straal en vervolgens met een miniatuurkralenbit
Vormen en groeven. Terwijl het body van de plank op maat is gefreesd, snijdt Cameron het vormprofiel op de freestafel met een bullnose-bit met een halve straal en vervolgens met een miniatuurkralenbit. Vervolgens snijdt hij bij de tafelzaag een 1⁄8 inch. groef om de tong van het paneel op te nemen.

Framedelen krijgen pennen

Deze onschuldig ogende plank heeft een gedurfd schrijnwerk: de pennen die de framedelen met de poten verbinden, laten hun schouders in een bocht lopen, zodat ze de ronde poten omklemmen. Het maken van deze pennen is misschien wel de meest veeleisende operatie van de hele tafel.

De lange framedelen worden eerst van een pen voorzien, en ik doe dit in twee fasen. Eerst legde ik de pen aan het ene uiteinde uit, knipte hem af en paste hem. Vervolgens meet ik de werkelijke afstand tussen de benen en gebruik die om te bepalen waar de pen aan het andere uiteinde moet worden geplaatst. Ik gebruik een cirkelsjabloon en een potlood om de gebogen schouders uit te leggen.

Het afsnijden van de pennen is meestal handwerk, maar ik start met het afzagen van één wang met de tafelzaag, met behulp van een hoge hulpgeleider en een volgend blok. Het is fijn om een ​​betrouwbaar, machinaal bewerkt referentieoppervlak te hebben om mee te beginnen met passen.

Een cirkelsjabloon helpt bij het indelen van de coping
Omgaan met de pennen. De frameleden krijgen pennen met omhulde schouders die zich om het been wikkelen. Een cirkelsjabloon helpt bij het indelen van de coping.

Ruw het afval tussen de pen en de behandelde schouder zo goed mogelijk uit – een copingzaag werkt hier opmerkelijk goed voor (wie wist?) – en als je het afval verwijdert, vergeet dan niet om materiaal achter te laten voor die vervelende beenspreiding van 1,5 °. Buig de pen om de pasvorm te starten en start vervolgens met het knippen van de schouders zodat deze passen bij de buitenkant van het been. Op dit punt wordt een vreemd maar uiterst nuttig hulpmiddel geïntroduceerd: de in-cannel guts, met de afschuining aan de binnenkant. De poten hebben een diameter van 1-3 ⁄ 8 inch, dus je hebt een guts nodig met een iets kleinere straal.

Monteer bij elk van de lange framedelen één verbinding volledig voordat u de andere legt. De afstand ertussen moet actual zijn. Meet de overspanning tussen de poten en pas deze maat toe vanaf de volledig passende verbinding.

Het doorsnijden van de verbindingen op de korte framedelen is hetzelfde als het monteren van de lange framedelen, met één opmerkelijke uitzondering: het is eenvoudiger! Terwijl de pennen op de lange leden twee gebogen schouders hebben, zoals een paar hoorns, hebben de korte leden slechts één gebogen schouder; de andere is vierkant.

–John Cameron bouwt meubels in Gloucester, Massachusetts.Bouw een klassieke Ming-tafel, deel 2

Foto’s: Jonathan Binzen.

Tekeningen: John Hartman.

Voor meer foto’s en informatie, klik op de “Bekijk PDF” knop hieronder:

Van Fijne houtbewerking #308

Bouw een klassieke Ming-tafel, deel 1

Complexiteit en sereniteit bestaan ​​naast elkaar in dit uitzonderlijke Chinese language stuk

Een dressoir gehuld in Osgood eikenhout

John Cameron vond de stapel ernstig kromgetrokken Engelse bruine eiken planken in het bijgebouw van Jere Osgood toen Osgood zijn werkplaats sloot en zijn voorraad verkocht.

Lichtere, sterkere frame-en-panelen

Deze frame-en-paneelbenadering, afgeleid van Chinees kastwerk, combineert de beste eigenschappen van een massieve plankendeur en een traditioneel frame-en-paneel

GRATIS PDF downloaden

wanneer u hieronder uw e-mailadres invult.

Bekijk PDF


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here