Home Technische gadgets voor thuis Wat je niet kunt meten, kun je niet maken

Wat je niet kunt meten, kun je niet maken

0
Wat je niet kunt meten, kun je niet maken


Wat is het meest gebruikte gereedschap op uw werkbank? Voor mij is het waarschijnlijk een multimeter, hoewel dat misschien te maken heeft met mijn oscilloscoop. Misschien daarna de soldeerbout en draadstrippers, of mijn favoriete pincet. De remklauwen moeten daar ook ergens binnenkomen, maar misschien iets verder naar beneden. Toch gaat de eerste plaats, en de helft van mijn top-10 van onbewoonde eilanden, naar meetapparatuur.

Dat komt omdat elk debuggen, onderzoeken of experimenteren altijd begint met het verkrijgen van enig inzicht in het probleem. En hoe minder zichtbaar de fysieke grootheid, des te noodzakelijker is het om te bewerken. Voor circuits betekent dit dat je moet uitzoeken waar alle spanningen liggen, en daar kun je uiteraard niet zomaar naar raden. Een paar maanden geleden was ik bezig met epoxy- en glasvezelwerk en moest ik een vacuüm van 1/2 atmosfeer trekken. Dat is niet het soort hoeveelheid waar je zomaar naar kunt kijken. U hebt het juiste meetinstrument nodig.

Een paar weken geleden schreef ik over mijn teleurstelling toen ik een ventilator kreeg die mijn koffiebonen niet rondduwde in de zelfgemaakte koffiebrander. Hoe had ik dit debacle kunnen voorkomen? Door het benodigde drukverschil uit te zoeken en een ventilator te kopen met de juiste nominale waarde. Maar ik miste druk- en flowmeters.

Nu ik erover nadenk, had ik de drukmeter uit de glasvezelinstallatie kunnen halen, en als ik dat eens had geprobeerd, maar met de goedkope kosten van sensoren en versterkers, zal ik waarschijnlijk gewoon iets speciaals bouwen. Ik weet nog steeds niet zeker hoe ik de stroom ga meten; Misschien ga ik er gewoon op uit en koop ik een goedkope windsnelheidsmeter.

Als mensen aan gereedschap denken, denken ze vooral aan de ‘doeners’: de moersleutels en de hamers van deze wereld. Maar laten we vandaag allemaal een gekalibreerd glas van 350 ml naar de “meters” heffen. Zonder jou zouden we in het donker ronddwalen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here