Home Technische gadgets voor thuis Vraag Hackaday: wat doe je als je niet kunt solderen?

Vraag Hackaday: wat doe je als je niet kunt solderen?

0
Vraag Hackaday: wat doe je als je niet kunt solderen?


Ach, solderen. Het is geweldig om onderdelen voor opbouwmontage op een PCB te plakken, en het is echt geweldig om de poten van componenten in een geplateerd doorgaand gat te houden. Het doet ook behoorlijk goed werk om twee gesplitste draden bij elkaar te houden.

Dat gezegd hebbende, kan het een beetje een lastig proces zijn. Er zijn allerlei YouTube-video’s en beeldtutorials over de “juiste” manier om deze taak te volbrengen. Misschien is het de klassieke Lineman’s Splice, misschien is het een door NASA goedgekeurde methode, of misschien is het een van die belachelijke methoden waarbij je alle koperen strengen aan elkaar vlecht, alles aan elkaar soldeert en dan beseft dat je bent vergeten de krimpkous erop te zetten. Eerst.

Zeker, solderen is allemaal goed en wel. Maar hoe zit het met enkele andere manieren om een ​​paar draden met elkaar te verbinden?

U wilt eenvoudig, betrouwbaar en schoon

Soldeerafdichtingsconnectoren zijn een populaire oplossing geworden voor het verbinden van draden zonder de gebruikelijke noodzaak van soldeervaardigheden. Credit score: Narva

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om een ​​paar draden met elkaar te verbinden. Sommige zijn relatief nieuw en handig, terwijl andere al bestaan ​​sinds bijna het start van deze hele elektriciteitsindustrie. Laten we er een paar opsommen, en u kunt ons in de reacties uw favorieten en alle gemiste gadgets vertellen.

Als eerste is er de soldeer-afdichtingsconnector. Ja, je begrijpt het, dit is nog steeds in wezen solderen, maar het is een beetje gestroomlijnd vergeleken met alles met de hand doen. We weten niet helemaal zeker wanneer de soldeerafdichtingsconnector is uitgevonden, maar het was waarschijnlijk in de jaren tachtig, gezien de datum van 1988 op deze connector. Amerikaans patent voor de uitvinding. Soldeerafdichtingsconnectoren zijn in feite een stuk krimpkous met een klodder soldeer in het midden en twee klodders door hitte geactiveerde lijm aan elke kant. Om er een te gebruiken, neem je twee draden en verbind je de gestripte uiteinden met elkaar, klaar om te worden gesoldeerd. Vervolgens schuift u de soldeerafdichtingsconnector over de verbinding, zodat de soldeerkraal zich over de gestripte draad bevindt die moet worden gesoldeerd. Door de soldeerafdichtingsconnector met het warmtepistool te verwarmen, smelt het soldeer waardoor een elektrische verbinding ontstaat, terwijl ook de krimpkous krimpt en de lijm wordt geactiveerd om zich aan de isolatie van elke draad te hechten. In vrijwel twee eenvoudige stappen krijgt u een stevige, waterdichte verbinding. Bovendien is het meestal minder vlekkerig dan je eigen pogingen om een ​​las met de hand te solderen.

Krimpen kan tegenwoordig een beetje ouderwets aanvoelen, maar kwaliteitskit levert goede resultaten op. Credit score: 3M

Natuurlijk hebben we dan plooien. Krimptangen zijn geweldig, als je de juiste krimpgereedschappen gebruikt en de juiste krimptangen die daarbij horen. Ze zijn een geweldige manier om snel en schoon verbindingen te maken zonder hitte. In sommige contexten wordt er ook van gezegd dat ze betrouwbaarder zijn dan soldeerverbindingen, vooral in toepassingen zoals de lucht- en ruimtevaart of de autosport. Als je waardeloos krimpgereedschap of krimptangen gebruikt of ze gewoon niet bij elkaar passen, krijg je natuurlijk veel pijn. Je krijgt uitvallen, mislukkingen en allerlei soorten problemen. Ze kunnen ook duur zijn als je supermooie krimptangen gebruikt met bepaalde connectorfamilies, maar als je twee draden met elkaar verbindt, zijn ze meestal behoorlijk goedkoop.

Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in het leren bedienen van een soldeerbout of krimptang, zijn er zelfs eenvoudigere oplossingen. 3M ScotchLoks, in hun meest primitieve opvouwbare vorm, bekend als de 560, worden beschouwd als een geweldige manier om draden te verbinden als je goedkoop een vreselijke autoradio-installatie wilt doen. Ga door, koop een klopper van $ 2000 op Craigslist of Fb Market, haal de stereo tevoorschijn en je zult zeker een nest van deze vreselijke plastic gedrochten vinden. Je steekt er twee draden doorheen en forceert vervolgens de sluiting, waardoor een metalen mes door de isolatie snijdt en beide draden vastgrijpt.

Als je deze in de kabelboom van een auto aantreft… koop dan een andere auto. Credit score: 3M

In de praktijk hebben ze, tenzij u uw draadtypes en -diktes excellent heeft, vaak de neiging de draad door te snijden of te beschadigen en uiteindelijk te falen. Erger nog als er beweging is waardoor ze zich een weg door een draad kunnen buigen en kauwen. Ze doen ook pijn aan je handen als je ze gebruikt en bieden geen bescherming tegen de elementen. Er bestaan ​​betere oplossingen in deze categorie. Meer geavanceerd ScotchLok En Druk op Lok Er bestaan ​​producten, vaak met gelvullingen die corrosieweerstand bieden en een betrouwbaardere grip van de draad zonder schade bieden.

Recenter echter, Wago-connectoren zijn in populariteit gegroeid. Het is een soort luxe uitziende klemmenblokoplossing met hendelsluiting. Wanneer de hendel omhoog wordt gebracht, wordt een intern metalen contact opgeheven. Wanneer de hendel weer naar beneden wordt geplaatst, grijpt deze de draad huge. Door voor elke te verbinden draad een aparte hendel en contact te gebruiken, kan de Wago-connector worden gebruikt om eenvoudig verschillende draadtypen en diktes met elkaar te verbinden.

Wago-connectoren zijn een populaire verbindingsoplossing geworden en je kunt er zelfs grote potten vol mee kopen. Credit score: Wago

F

Ze worden populair voor gebruik in allerlei contexten, van doe-het-zelf elektrische werkzaamheden tot serieuzere industriële toepassingen.

We hebben een aantal van de populairste soldeer- en niet-soldeermethoden op een rij gezet om draden met elkaar te verbinden en elektrische verbindingen te maken, nu is het aan jou. Wat werkt, en wat niet? Wat hebben we gemist? Luister hieronder en vertel ons uw ultieme oplossingen voor deze klussen, vooral als solderen niet de beste keuze is.

Uitgelichte afbeelding: “Het stroomlijnen van meerdere draden” door (free of charge).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here