Home Thuis tuinieren Harriet’s Iristuin – FineGardening

Harriet’s Iristuin – FineGardening

0
Harriet’s Iristuin – FineGardening


We zijn vandaag terug in Harriet Robinson’s prachtige Maine-tuinverkent vandaag haar collectie irissen:

Ik begon met het verzamelen van irissen toen ik ongeveer twaalf jaar geleden lid werd van de Maine Iris Society. Ik ben niet zozeer lid geworden vanwege mijn liefde voor irissen, als wel vanwege het feit dat deze groep veel ervaren tuiniers als leden had. Mijn iriscollectie groeide dankzij ruilingen van leden, deurprijzen op bijeenkomsten en aankopen op veilingen en uitverkopen. Ik begon van irissen te houden, vooral Siberische irissen die mooi bij andere vaste planten passen, historische baardirissen die minder ruches hebben dan moderne, en Commonplace Dwarf Bearded (SDB) en Miniature Dwarf Bearded (MDB) irissen die eerder bloeien en gemakkelijker te transporteren zijn. bloemenshows. Ik kweek nu SDB-irissen als randplanten, andere mediaan (vooral Intermediate Bearded, IB) en Tall Bearded, TB, irissen in 4 speciale irisbedden voor een selectie om mee te nemen naar onze jaarlijkse bloemenshow. Ik kweek Siberische irissen met andere vaste planten in gemengde tuinen, en een verzameling Siberische irissen van veredelaar Currier McEwen (de vader van de moderne Siberische iris) in speciale bedden.

Hier is een voorbeeld van SDB’s die worden gebruikt voor de randen van de bedden voor mijn huis. ‘Tiny Beacon’ is de MDB op de voorgrond naast SDB ‘Inviolate’ en vervolgens ‘Rainbow Rim’ en euphorbia ‘Bonfire’. Ik hou vooral van de felgele ‘Cache of Gold’ achter de treden, maar ik vind het leuk om ze allemaal te plaatsen met kleurencombinaties in gedachten. (De troggen op de voorste treden bevatten rotstuinplanten.)

De grootste van mijn baardirisbedden heeft een combine van recente tot historische irissen en bloeit 5 of 6 weken, beginnend met IB en eindigend met TB. Tot mijn favorieten in dit mattress behoort ‘Code of Honor’, een IB geïntroduceerd in 2013.

Gele ‘Coronation’ uit 1927 is een geweldige groeier en blijft 3 weken of langer bloeien. Hier is hij dan met TB ‘Shipshape’ uit 1968, een Dykes-winnaar, de hoogste onderscheiding die de American Iris Society toekent.

Het kleine irisbed was het eerste dat ik erin stopte en bevat voornamelijk historische gegevens. ‘Stepping Out’ (1964) (paars en wit) en ‘Blue Sapphire’ (1953), beide historische Dykes-medaillewinnaars, liggen in dit mattress. Het onderste paars en wit aan de linkerkant is ‘Frosted Velvet’, een miniatuur Tall Bearded uit 1988, en het onderste geel aan de rechterkant is ‘Kaleidoscope’ uit 1926.

Ik heb een klein gebied gewijd aan veredelaar Bij Warburton. Haar kleindochter heeft mij een selectie Warburton SDB’s en IB’s gegeven. Afgebeeld zijn de IB’s nadat de SDB’s op de eerste rij zijn uitgebloeid. Dit mattress is een uitbreiding op een lange border. Mijn favoriete mulch voor baardirissen zijn dennennaalden, die sommige helpen bij de onkruidbestrijding.

Ik begon met het verzamelen van veredelaars Currier McEwens Siberische irissen voor een kleine openbare tuin bij mij in de buurt. Naarmate het doel van de collectie groeide van het verzamelen van een representatie naar het proberen alle bestaande exemplaren te vinden, moest ik grote bedden aan mijn tuin toevoegen om maximaal 100 cultivars te kunnen bevatten. Dit is werk in uitvoering, terwijl ik blijf zoeken naar degenen die ik mis. ‘Sally Kerlin’ (geregistreerd in 1968 en geïntroduceerd in 1970) was de eerste registratie van McEwen en heeft de eerste plaats (rechtsonder) in deze 3 lange bedden. Deze iris is een van de allereerste die ik in de zwembadtuin heb geplant, lang voordat ik enig idee had dat ik een verzameling uitsluitend McEwen-cultivars zou hebben. Het blijft een favoriet van mij.

‘Snow Bounty’ (1973) staat hier centraal, samen met anderen in de collectie eromheen.

Mijn huidige favoriet McEwen is ‘Romantic Woman’ (1984).

Andere favoriete Siberiërs zijn ‘Dirigo Indigo’ (2004). Het is een prachtige aanvulling op pioenrozen, ooievaarsbekgeranium ‘Brookside’ en amsonia in de zwembadtuin. Hij bloeit later dan de meeste Siberiërs in de zwembadtuin.

‘Swans in Flight’ (2006) is de eerste Siberiër die de hoofdprijs van de American Iris Society, de Dykes-medaille, wint. Hier is het met pioenrozen in de tuin bij het zwembad op een heldere dag, wat het uitzicht op de Witte Bergen laat zien.

Heeft u een tuin die u wilt delen?

Heeft u foto’s om te delen? We willen graag uw tuin zien, een bijzondere verzameling planten waar u van houdt, of een prachtige tuin die u heeft mogen bezoeken!

Om in te zenden, stuur 5-10 foto’s naar (e-mail beveiligd) samen met wat informatie over de planten op de foto’s en waar je de foto’s hebt gemaakt. We horen graag waar u zich bevindt, hoe lang u al tuiniert, successen waar u trots op bent, mislukkingen waar u van geleerd heeft, hoop voor de toekomst, favoriete planten of grappige verhalen uit uw tuin.

Heb je een mobiele telefoon? Tag uw foto’s op Fb, Instagram of Twitteren met #FineTuinieren!

Ontvangt u de GPOD al per e-mail? Registreer hier.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here