Home Thuis tuinieren Yellow Thread Rohdea is een zeldzaam meerjarig juweel voor schaduwrijke hoekjes en gaatjes

Yellow Thread Rohdea is een zeldzaam meerjarig juweel voor schaduwrijke hoekjes en gaatjes

0
Yellow Thread Rohdea is een zeldzaam meerjarig juweel voor schaduwrijke hoekjes en gaatjes


Hoewel sommigen misschien bekend zijn met de Japanse heilige lelie (Rohdea japonicaZones 6–10), Rohdea pachynema is een zeldzame soort dat is inderdaad een Rohdea minder gereisd. Alleen te vinden in de Chinese language provincies Yunnan en Sichuan, is het een intrigerend lid van de Asparagaceae-familie dat langzaamaan steeds meer beschikbaar wordt voor tuinders. Het was voorheen bekend als Campylandra sinensis of C. pachynemamaar current DNA-werk heeft het naar het geslacht verplaatst Rohdeawiens naam de Duitse botanicus Michael Rohde herdenkt. We kunnen geen gedocumenteerde algemene naam voor deze soort vinden, daarom noemen we het sindsdien “gele draad rohdea”. pachyneem betekent “dikke draad” (verwijzend naar de gekleurde centrale streep op
de bladeren).

Wij vermoeden dat de meeste, zo niet alle, planten van geeldraad zijn rohdea in cultuur zijn afkomstig van dezelfde populatie op de flanken van de Luoji-berg in Sichuan. Invoice McNamara uit Quarryhill Botanical Backyard (nu Sonoma Botanical Backyard) in Californië was waarschijnlijk de eerste die deze soort in Noord-Amerika introduceerde. Tijdens een bezoek aan Quarryhill enkele jaren geleden waren we meteen onder de indruk toen we Invoice’s verzameling van deze prachtige en onbekende plant zagen. Ons schaamteloze bedelen werkte en we kregen een stukje van deze schat cadeau.

Later lazen we gretig Payments verslag van zijn botanische expeditie naar de Luoji-berg
en brachten vervolgens ons eigen bezoek aan diezelfde 4.000 meter hoge prime. Het was alsof we langs het pad een oude vriend tegenkwamen toen we gele draad rohdea tussen de bamboehalmen zagen groeien. Andere verzamelaars zijn op dezelfde route naar dezelfde berg geweest en hebben ongetwijfeld gebruik gemaakt van deze niet te missen kolonie.

Geeldraadrohdea heeft duurzame, donkergroenblijvende, smalle bladeren die reiken
18 inch lang of meer, licht gebogen en geaccentueerd door een lichtgele hoofdnerf streep over hun lengte. Hij bloeit wel, ook al zijn de bloemen meer een merkwaardig groen sculpturaal component dan iets dat in aanmerking komt voor een boeket, waardoor je de amberkleurige tinten kunt waarderen die de bloemen krijgen naarmate ze ouder worden. Kijkend naar de glanzende exotische bladeren en de algehele gestalt, hebben we gebruik gemaakt van onze tientallen jaren aan planten het jagen en kweken van zeldzame planten om te concluderen dat deze verfijnde rohdea niet erg winterhard kan zijn. Tot onze verbazing praatte het over onze 10°F-dips in de winter alsof het geen probleem was.
Het is waarschijnlijk koud winterhard tot Zone 6, hoewel het enige winterbladschade kan oplopen.

Een wortelstokachtige meerjarige, gele draadrohdea verspreidt zich niet-agressief maar gestaag en neemt op passende wijze toe naarmate hij uw verlangen naar ‘meer, alstublieft’ eenmaal voelt
je gaat de ingetogen, smaakvolle schoonheid en het nul-tot-minimale waarderen
onderhoudsbehoeften. Herten lijken het niet op te merken, en het heeft geen noemenswaardige plaag of
ziekte problemen. Met elk voorbijgaand jaar waarderen we de planten die dat zijn des te meer grotendeels zelfonderhoudend, en geeldraadrohdea is zo’n plant.

Gele draad rohdea

Rohdea pachynema

Draad Rohdea illustratieZones: 7–10

Voorwaarden: Gedeeltelijke tot volledige schaduw; rijke, vochtige tot matig droge grond

Oorspronkelijk bereik: China

Sonze:

Far Reaches-boerderij, Haven Townsend, WA 360-385-5114; farreachesfarm.com

Houd het groen kwekerij, Stanwood, WA 360-652-1779; Keepitgreennursery.com


Kelly Dodson en Sue Milliken kweken enkele van de coolste planten ter wereld bij Far Reaches Farm Nursery en Far Reaches Botanical Conservancy in Port Townsend, Washington.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here