Home Thuis tuinieren Geschubde Liatris is een inheemse plant die de hele zomer bloeit

Geschubde Liatris is een inheemse plant die de hele zomer bloeit

0
Geschubde Liatris is een inheemse plant die de hele zomer bloeit


Op de eerste dag van augustus 2006 maakten mijn botaniserende metgezel en ik pas onze derde reis naar een dorre plek op een boerderij die eigendom was van vrienden in Kentucky. We wisten al dat deze plek er nooit twee keer hetzelfde uitzag, dus we hadden weinig verwachtingen over wat we zouden zien. Onze vreugde bij aankomst is nauwelijks te beschrijven. Zover het oog reikte was er een zee van tinten paars, roze en wit. Mijn designerbrein kwam meteen in actie – als ik dit maar in iemands tuin kon repliceren!Liatris squarrosa-plant

Geschubde liatris wordt meestal aangetroffen in droge zandvlaktes en dorre gebieden. Het is vrij ongebruikelijk, omdat ze korter zijn dan de meeste andere Liatris soort. Wanneer Als deze plant in een tuinsituatie op fatsoenlijke grond wordt gekweekt, ziet ze er des te beter uit vanwege de additional voedingsstoffen en het water die ze krijgt. Het kan een meer “ronde”moundy” uiterlijk, bloeit ze gedurende een langere periode (gehele zomer), en, in tegenstelling tot de meeste andere liatris, het kan verdeeld worden. Het trekt ook een overvloed aan bestuivers aan, waardoor het zowel de droom van elke tuinman als van een entomoloog is.

Een minder voor de hand liggend kenmerk van deze vaste plant zijn de aantrekkelijke zaadkoppen (hoewel het stadium vlak voor het onrijpe zaad een tijdje een beetje lelijk kan zijn), en voor degenen onder ons die graag onze eigen planten kweken, de zaden zijn niet moeilijk te verzamelen en groei verder. heeft een lange levensduur gehad voor mij, en ik ben geen ernstige ziekten of plagen tegengekomen, hoewel herten er af en toe op zullen knabbelen. Het is een inheemse prairiesoort die zeker de moeite van het zoeken waard is en zeker de aandacht zal trekken.

Geschubde liatris

Liatris squarrosa

Zones: 4–8

Voorwaarden: Volle zon; droge, zanderige, goed doorlatende grond

Oorspronkelijk bereik: Oostelijke en centrale Verenigde Staten

Bronnen:


Hilary Cox is een tuinbouwer, tuinontwerper en fotograaf uit Arizona. Zij is co-auteur van De tuinmangids voor prairieplanten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here