Home Technische gadgets voor thuis CP/M overzetten naar een Z80-ding

CP/M overzetten naar een Z80-ding

0
CP/M overzetten naar een Z80-ding


Het is moeilijk om de Brother SuperPowerNote te beschrijven. Het ziet eruit als een grote, oude, op de Z80 gebaseerde laptop computer, maar er staat dat het een pocket book is. Op het etiket erop staat (met veel uitroeptekens) dat het een tekstverwerker, een communicatiesysteem, een persoonlijke planner en een spreadsheet-organizer is. Brother belooft ook op het etiket dat het “uw prestatievermogen op het werk, onderweg of thuis zal vergroten!” Er zijn genoeg uitroeptekens om rond te gaan. Het label maakt ook reclame voor DOS of Home windows, maar (Poking Know-how) wilde dat niet. Hij wilde CP/M. Hoe hij dat deed, zie je in onderstaande video.

Dit is een zeer vroege tekstverwerker in laptopstijl met een diskette en een vreemd uitziend scherm. Het had ook seriële en parallelle poorten, vreemd voor een tekstverwerker, en rechtvaardigde waarschijnlijk de declare ‘communicatiesysteem’ op het etiket.

Het apparaat zag er vrijwel ongebruikt uit en kwam meteen tevoorschijn zonder de hoofdbatterij en een vervangende knoopcelbatterij. Het LCD-scherm was beslist niet zoals een fashionable LCD-scherm. Het deed ons denken aan een gigantische Sharp Zaurus. Wil je de binnenkant zien? Spring naar ongeveer de 24-minutenmarkering.

De printplaat binnenin is vrij klein, met veel lege ruimte en enkele onbevolkte componenten. Binnenin zit een Z180, samen met enkele geheugenchips. Er is ook een veel voorkomende diskettecontroller. Hoewel het mogelijk zou zijn om de ROM-chip te vervangen, zou het lastig zijn, dus in plaats daarvan groef hij door een uitvoerbaar bestand. Op die manier kon hij erachter komen hoe hij software program moest laden.

Vervolgens was het een kwestie van de {hardware} begrijpen met een logische sonde en oscilloscoop. Toen de {hardware} eenmaal zijn geheimen prijsgaf, was het eenvoudig genoeg om CP/M te porten. De further 64K beschikbaar geheugen is nu een schijfcache, dus de prestaties zien er redelijk goed uit.

Het is waar dat u waarschijnlijk niet een van deze eerbiedwaardige machines aanschaft en er zelf CP/M op draait. Maar het proces is fascinerend om te zien, en we kijken graag in deze oude {hardware}. Vergeleken met een fashionable besturingssysteem, CP/M is vrij eenvoudig op te starten op een nieuw systeemzelfs als het een ESP32 is. We hebben zelfs gezien dat CP/M dit heeft geleerd gebruik een Arduino van een Z80.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here