Home Thuis tuinieren Hoe verzorg je heide en heide?

Hoe verzorg je heide en heide?

0
Hoe verzorg je heide en heide?


Heide en heide zijn gemakkelijk te kweken als je ze de juiste omstandigheden geeft. Ze hebben alleen een hekel aan kleigrond en zomervochtigheid (hoewel er uitzonderingen zijn), en daar kun je niet veel aan doen. Daarnaast kunt u de voorwaarden aangeven of de soort of cultivar zoeken die bij uw plek previous. De beste bron voor diepgaande informatie is Tuinieren met winterharde heide door David Small en Ella Might T. Wulff.

Locatie:

Hoewel er uitzonderingen zijn, geven heide en heide de voorkeur aan de volle zon (hoewel halfschaduw nodig kan zijn voor goudbladige cultivars) en vochtige maar goed doorlatende, zure grond.

Heide planten heide planten

Planten:

Om je planten goed te laten groeien, moet je hun fijne wortels aanmoedigen om naar buiten te gaan, de omringende grond in. Als uw planten wortelgebonden zijn, verwijder dan de wortels of snijd indien nodig zelfs in de kluit. Geef ze goed water en houd ze vochtig. Het ding dat de meeste nieuw aangeplante heide en heide doodt, is uitdrogen. Om dat te voorkomen, geeft u de planten het eerste jaar twee keer per week water (als de omstandigheden dit vereisen). Blijf ze een paar jaar water geven totdat ze goed ingeburgerd zijn.

heide bedekt met sneeuw

Winterbescherming:

De winters kunnen zwaar zijn voor groenblijvende struiken zoals heide en heide. Bevroren grond kan leiden tot verdroogde takken. Als uw grond bevriest maar er sprake is van een stabiele sneeuwbedekking, zou u er helemaal klaar voor moeten zijn. Bescherming zoals groenblijvende takken of gehakte bladeren kunnen ook werken. Het grootste gevaar voor heide en heide komt niet in het holst van de winter, maar in het vroege voorjaar. Een late bevriezing nadat de planten de kiemrust hebben verbroken, kan ernstige schade aanrichten. Verwijder eventuele winterbescherming geleidelijk en zorg ervoor dat u deze kunt vervangen als de omstandigheden dit rechtvaardigen.

Snoeien:

illustratie van het snoeien van een groenblijvende plant
Illustratie: Conor Kovatch

Het snoeien van heide en heide bevordert een vollere vertakking en een betere bloei. Terwijl heide gedurende hun hele leven regelmatig moet worden gesnoeid, moeten heide jaarlijks worden gesnoeid. Heathers produceren geen blad op het deel van de stengel waar de bloemen zaten, dus een niet-gesnoeide plant zal kale plekken langs slungelige stengels hebben.

Heide snoeien

Het gemakkelijke deel van het snoeien van heide is uitzoeken waar je moet snijden: ergens onder de uitgebloeide bloemen, maar niet in bladerloos oud hout. Om een ‚Äč‚Äčaangenamere gewoonte aan te moedigen, moet de hele plant worden afgesneden, en niet alleen de bloeiende stengels. Scheren is prima, en het is gemakkelijker dan elke stengel afzonderlijk afsnijden.

Het moeilijkste deel van het snoeien van heide is wanneer je het moet doen; uw winterklimaat en de cultivar zijn factoren in de timing. Als uw klimaat temperaturen kent die regelmatig onder het vriespunt duiken, laat dan de bloeistengels aan de plant zitten voor additional bescherming totdat de lente aanbreekt en de temperatuur waarschijnlijk niet zal dalen. Als u echter te lang wacht, loopt u het risico dat u te veel nieuwe groei afsnijdt. In milde winterklimaten draait het meer om de cultivar. Als uw heide kleurrijk herfstgebladerte heeft, wacht dan tot de lente met snoeien. Als hij kleurrijk voorjaarsgebladerte heeft, snoei hem dan voordat hij nieuwe groei begint te produceren.

Heide snoeien

IAls u heide kweekt, snoei deze dan jaarlijks voor vorm totdat ze een paar jaar oud zijn. Daarna zal een snoei om de paar jaar ervoor zorgen dat ze hun vorm vol houden en hun bloemaren lang blijven. Winterbloeiende heide kun je het beste direct na de bloei snoeien, omdat deze snel knoppen vormt voor het volgende jaar. Uitstel kan resulteren in een jaar zonder bloemen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here