Home Technische gadgets voor thuis Opslagmedia vergeten | Hackaday

Opslagmedia vergeten | Hackaday

0
Opslagmedia vergeten |  Hackaday


Tegenwoordig is goedkope verwijderbare opslag geen probleem. USB-sticks zijn bij een gemiddelde capaciteit vrijwel free of charge en niet onredelijk, zelfs bij relatief grote formaten. Ze zijn robuust, werken op verschillende platforms en vereisen geen exotische interfaces. Maar dit is niet altijd het geval geweest. In de jaren negentig wilden mensen te veel gegevens opslaan voor diskettes, maar waren ze niet bereid geld uit te geven aan verwisselbare harde schijven of tapes. Veel bedrijven identificeerden deze mogelijkheid, waarvan misschien wel de meest succesvolle Iomega was met de Zip-drive. Maar er waren er nog meer, waaronder de Avatar-haai dat (This Does Not Compute) onthoudt in een video die je hieronder kunt zien.

Nog nooit van de Haai gehoord? Wij ook niet, maar de recensenten leken het leuk te vinden. De schijf zou in je zak passen als je een vrij grote zak had. De cartridge van 250 MB was kleiner (maar dikker) dan een 3,5-inch diskette. Het presteerde goed en was verbonden met de parallelle poort, wat in die tijd gebruikelijk was.

De schijven kosten ongeveer $ 40, en de schijf kostte $ 300 en was uiteindelijk verkrijgbaar voor ongeveer $ 200. Je zou denken dat deze zouden verkopen, maar volgens de video verkochten ze helemaal niet goed. Waarom? Een deel daarvan was een gebrek aan merkherkenning voor het relatief nieuwe bedrijf Avatar. In hun begindagen richtten ze zich op pc-makers, niet op eindgebruikers. Een andere reden is dat de roterende aandrijvingen niet erg robuust waren voor een draagbaar apparaat. Met title het transporteren van de draagbare schijf met een schijf erin zou waarschijnlijk leiden tot gegevensverlies.

Een andere reden voor de onverschilligheid van de consument was de prijs. De prijs per megabyte was eigenlijk concurrerend. Maar schijven met een lagere capaciteit waren naar consumentennormen nog steeds groot en kosten minder in aanschaf. De schijven met een lagere capaciteit waren ook goedkoper. De populaire Zip-drive kostte bijvoorbeeld ongeveer $ 150, terwijl schijven ongeveer $ 15 of zo kosten. Natuurlijk hadden ze minder dan de helft, maar 100 MB was in de jaren negentig veel opslagruimte.

De tijden zijn zeker veranderd. Hoewel Zip-drives voor de meeste, sommige klassieke Mac-gebruikers een verre herinnering zijn prijs de SCSI-versies. Het is nog niet zo lang geleden dat mensen gegevens opsloegen drums met 200 stroken movie erin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here