Home Technische gadgets voor thuis Retrotechtaculair: Doc uit de jaren zestig noemt computer systems de universele machine

Retrotechtaculair: Doc uit de jaren zestig noemt computer systems de universele machine

0
Retrotechtaculair: Doc uit de jaren zestig noemt computer systems de universele machine


Het is raar om te denken dat zestig jaar geleden nog steeds een telraam zou zijn gebruikt, zo stelt de documentairereeks De pc en de geest van de mens. Deze zesdelige serie werd oorspronkelijk uitgezonden op het lokale televisiestation KQED in San Francisco in 1962, een tijd waarin maar weinig mensen buiten de academische wereld zelfs maar naast zo’n apparaat hadden gestaan.

Aflevering 3 getiteld “The Common Machine” was bedoeld om het publiek te leren hoe een pc elk sort bedrijf kan verbeteren, op voorwaarde dat mensen het voldoende in gecodeerde logica kunnen beschrijven. Hoewel het vooral gefilterd werd vanuit het perspectief van IBM waar het bedrijf verantwoordelijk voor was financiering van de filmset; Het was verhelderend om te leren hoe consultants uit die tijd het potentieel van de pc contextualiseerden.

Het echte hoogtepunt van de aflevering was het interview met Dr. Charles Decarlo, destijds directeur onderwijs bij IBM. Hij legde uit hoe een groot obstakel voor de vooruitgang van het medium de ontwikkeling van programmeertalen als Fortran en Algol was. Hoe deze programmeertalen zijn gestructureerd was een belangrijk aandachtspunt om ze te onderscheiden van gesproken talen, omdat de volgorde waarin de woorden verschijnen voor een machine belangrijker is dan de context van die woorden. Hoe graag we ook willen dat onze computer systems (en andere mensen) sarcasme begrijpen… het bemoeilijkt de communicatie aan de andere kant alleen maar.

Alles in de documentaire klinkt passend sciencefictionachtig. Veel boops en bliepjes gecombineerd met dissonante snaren worden onderbroken door die prototypische verteller-stem waarin alles nadrukkelijk wordt verkondigd. Dank aan (William) voor het uploaden van de serie naar YouTube en voor het eraan herinneren hoe geweldig het acroniem GIGO is. Met andere woorden: “Rubbish in, rubbish out.”

“De pc, de universele machine; in die zin dat het in staat is om alles te doen wat wij het kunnen opdragen.”

– Verteller, De pc en de geest van de mens (1962)

En voor het geval je het gemist hebt: er is nog een geweldige Retrotechtacular bericht over crashtesttrucks met een soundtrack die alles is wat je ervan zou verwachten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here